Home Mozaik 10 stvari koje bi roditelji trebali prestati raditi

10 stvari koje bi roditelji trebali prestati raditi

141
0
pexels vidal balielo jr 2880897

Stvari koje bi roditelji trebali prestati raditi prema mišljenju stručnjakinje za traume iz djetinjstva. U nekim slučajevima te su pogreške nesvjesne, ali one ipak mogu ostaviti duboke emocionalne rane kod djece. 

Biti roditelj, kao što znamo, najteži je posao na svijetu: ne postoji priručnik s uputama, a pogreške i krivi koraci često vrebaju. U većini slučajeva radi se o nedužnim pogreškama. Ali postoje ponašanja koje roditelji provode više ili manje svjesno, a koja mogu ostaviti duboke rane kod djece. Puno više nego što mislite.

To objašnjava Morgan Pommells, kanadska psihoterapeutkinja stručnjakinja za traume iz djetinjstva. Ona je na Instagramu podijelila popis stvari koje bi roditelji trebali prestati raditi svojoj djeci kako bi kod njih izbjegli stvaranje emocionalne traume.

Sigurno nije pitanje biti ili željeti biti savršeni roditelji – istaknula je stručnjakinja. Naime, djeca ne trebaju računati na „savršeno roditeljstvo“, već na pravu dozu sigurnosti. 

Koji su najtipičniji? U četiri objave na svom Instagram profilu (@MorganPommells) psihoterapeutkinja Pommells navela je neke koje, prema njezinom iskustvu, spadaju u one koje najčešće mogu generirati traume iz djetinjstva.

Deset stvari koje roditelji trebaju izbjegavati

1. Vikati na djecu čim dođete kući s posla

2. Tretirati različito braću i sestre, jasno pokazujući sklonost

3. Ispričavati se djeci misleći da kao roditelji to ne morate činiti

4. Izgovarati stvari poput “Pretpostavljam da sam najgora majka” kada djeca izgledaju povrijeđeno.

5 Očekivati ​​da će cijela obitelj “hodati kao po jajima” kad ste loše raspoloženi

6. Štititi djecu od drugog roditelja kada čine nešto loše

7. Zahtijevati emocionalnu podršku od djece

8. Nepravedno postupati s djecom jer “svijet je nepravedan…”

9. Ponašati se prema svojoj djeci kao da su vaš “produžetak”.

10. Vjerovati da bi djeca trebala biti zahvalna što su nahranjena i ugošćena, dok je to zapravo odgovornost svakog roditelja.

Potpuno zaštititi dijete je nemoguće

Važno je napomenuti da niti jedan roditelj ne može u potpunosti zaštititi svoje dijete od svih potencijalnih izvora traume – primjećuje stručnjakinja – No, aktivnim radom na prekidanju kruga traume iz djetinjstva roditelji mogu značajno smanjiti rizik.

«Da budem jasna – zaključuje psihoterapeutkinja u svom postu – čvrsto vjerujem da 99,9% roditelja daje sve od sebe. Zapravo, većina tih pogrešaka počinjena je na podsvjesnoj razini. Ali to ne znači da su takve pogreške bez posljedica ili da ne trebamo nastojati biti bolji.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here