Home Sport 15. međunarodna riječka regata RU jedrilica

15. međunarodna riječka regata RU jedrilica

1059
0

Riječki jedriličarski klub, SCOR uz pokroviteljstvo Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije organizira u subotu, 21.03 i nedjelju 22.03. tradicionalnu 15. međunarodnu riječku regatu radio-upravljanih jedrilica koja je ove godine i Otvoreno Prvenstvo Hrvatske radio upravljanih jedrilica klase One Metre. Za regatu je prijavljeno 27 natjecatelja među kojima svi najbolji hrvatski jedriličari u klasi One Metre, ali i 2 gosta koja dolaze čak iz Norveške. Regata se boduje za Hrvatsku rang-ljestvicu klase One Metre i Hrvatski kup za klasu One Metre i zadnja je bodvna regata koja će odrediti sastav reprezentacije Hrvatske za Svjetsko prvenstvo koje će se u lipnju održati na Barbadosu.

Regata će se održati u samom centru Rijeke, na Gatu Karoline riječke u subotu, 21.03. od 12:00 – 17:00 sati i u nedjelju, 22.03. od 10:00 – 15:00 sati., a zbog svoje atraktivnosti i mogućnosti praćenja regate na regatnom području u akvatoriju do 100 metera ispred Gata, organizatori vjeruju da će regata i ove godine privući veliki broj gledatelja.

Hrvatski jedriličari zadnjih godina postižu izuzetne rezultate na međunarodnim natjecanjima, a upravo je u Dubrovniku u listopadu 2008. održano IOM Europsko prvenstvo na kojem je Ante Kovačević osvojio srebrnu, a Marko Matić brončanu medalju. Kvaliteta hrvatskih jedriličara zasigurno je i razlog sve većeg interesa stranih natjecatelja za hrvatske regate, čemu svjedoći i dolazak jedriličara iz Norveške.

Regate radio-upravljanih jedrilica ne razlikuju se značajnije od regata ostalih klasa. Jedina razlika je samo u tome što kormilari nisu na samoj jedrilici već putem radio uređaja upravljaju jedrilicama na regatnom području blizu obale gdje se regate mogu pratiti od početka do kraja, i gdje je poznavanje jedriličarske taktike, trimanja jedrilica, prepoznavanja promjena smjera i jačine vjetra jednako važno za uspjeh kao i kod ostalih „velikih“ jedrilica.

Riječka regata je najdugotrajnija hrvatska regata radio-upravljanih jedrilica koja će ove godine doživjeti svoje 15. izdanje. Upravo je ova regata bila prva koju je organizirao Riječki jedriličarski klub, SCOR nakon čega je u proteklih 14 godina uslijedila organizacija nekoliko svjetskih, europskih, mediteranskih, državnih prvenstava različitih klasa i tipova jedrilica.

Ipak, tradicija koju ova regata zadržava je nešto po čemu će riječka regata uvijek biti posebna. U dosadašnjih 14 regata na riječkoj regati je sudjelovalo 93 jedriličara iz Francuske, Hrvatske, Italije, Mađarske, Rumunjske, Slovenije i Velike Britanije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here