Home Mozaik 17. Međunarodna izložba crteža – crtež i animacija

17. Međunarodna izložba crteža – crtež i animacija

1305
0

Crtež i crtani film je tema ovogodišnje izložbe crteža koju Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci organizira 17. put u četrdeset godina. Naslanjajući se na prvotnu ideju potrage za originalnim crtežima (prva izložba održana 1968. zvala se Međunarodna izložba originalnog crteža), nalazimo sada pred sobom oko stotinu i četrdeset originala, crteža i skica za crtane filmove. Izlaže dvanaest autora i tri autorice koji svojim radovima predstavljaju doista širok raspon različitih tehnika crtanja, tema i stilova.
Svaki film koji je snimljen kvadrat po kvadrat (sličica po sličica) – najraširenija je definicija animiranog filma. No treba odmah precizirati da predmet našeg istraživanja nije animirani film u cijelosti, već samo jedna njegova vrsta – crtani film. Svaki crtani film ujedno je i animirani film, ali nije uvijek tako i obratno. Mogu se animirati lutke, ljudi, predmeti, no u crtanom filmu animiraju se crteži ili slike.

Autori prisutni na ovoj izložbi još uvijek koriste tradicionalnu tehniku crtanja rukom bilo da crtaju na papiru ili koriste danas neizbježnog pomoćnika – kompjutor. Njihovi filmovi izabrani za ovu izložbu pripadaju krugu autorskih filmova koji se uglavnom mogu vidjeti samo na filmskim festivalima. Svi su recentnije produkcije (najstariji je 3 Misses Paula Driessena iz 1998.), što je i bila namjera pri njihovu biranju, tako da su svojevrstan pregled onoga što se i kako radi u crtanom filmu danas. Izložbe predstavlja kvalitetne autorske radove koji će na reprezentativan način pokazati umijeće recentnog crtanja i filmskog animiranja.
Ovogodišnje obljetničko izdanje Međunarodne izložbe crteža posjetiteljima nudi bogat program koji objedinjuje crtež i animaciju kroz niz izložbi, predavanja, projekcija, edukativnih programa koje će se održavati u MMSU, Malom salonu i Art kinu Croatia.

Brojnim posjetiteljima, likovnoj publici, umjetnicima i stručnjacima, kroz različite je poetike i tehnike trajno poticajne crtačke discipline, omogućeno praćenje novih pojava u suvremenoj umjetnosti

Na 17. Međunarodnoj izložbi crteža sudjeluju: Igor Ćorić, Paul Driessen, Thomas Hicks, Elizabeth Hobbs, Andreas Hykade, Igor Kovalyov, Simone Massi, Izibene Oñederra , Priit Pärn, Michaela Pavlátová  i Vratislav Hlavaty, Daniel Šuljić,  J.J. Villard, Atsushi Wada, Koji Yamamura.
Realizaciju izložbe omogućili su Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Otvorenje izložbe je na rasporedu 4. 12. 2008. u 19 sati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here