Home Mozaik 29. veljače, zašto postoje prijestupne godine?

29. veljače, zašto postoje prijestupne godine?

261
0
veljaca

U 2024. ćemo prvi put nakon četiri godine imati 29. veljače, a godina će trajati 366 dana. Što su prijestupne godine i zašto postoje? 

Način da godina traje dodatni dan isti je kao onaj koji je već bio uveo Julije Cezar julijanskom reformom 46. pr. Kr.: dan se dodaje mjesecu veljači, koji tako traje 29 dana.

Zašto se 29. veljače dodaje svake 4 godine?

Postojanje prijestupnih godina, a time i postojanje 29. veljače, rješenje je koje je pronađeno kako bi se otklonio nedostatak u našem kalendaru. Naš kalendar (koji je od 1582. gregorijanski kalendar, vrlo sličan julijanskom), ima mali nedostatak.

Gregorijanski kalendar ne odražava savršeno trajanje rotacijskog gibanja planeta Zemlje oko Sunca. Sunčeva godina zapravo traje 365 dana, 5 sati i gotovo 49 minuta.

U godinama koje nisu prijestupne naš kalendar svake godine akumulira pogrešku od gotovo 6 sati, što nakon četiri godine postaje 24 sata.

Kako naš kalendar ne bi bio u raskoraku s kretanjem Zemlje, pogreška se mora ispraviti. Zato svake četiri godine ubacujemo dodatna 24 sata, upravo kako bismo izbjegli ovaj fazni pomak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here