Home Mozaik 299 godina od povelje Karla VI – zašto se u Rijeci ne...

299 godina od povelje Karla VI – zašto se u Rijeci ne obilježava?

245
0
Svoju zahvalnost prema caru i kralju Karlu VI (III.), i njegovom ocu Leopoldu I., koji je 6. lipnja 1659. godine izdao povelju kojom odobrava riječki grb s prikazom dvoglavog orla s obje glave krenute na istu stranu i s natpisom INDEFICIENTER, Riječani su iskazali reljefom nad portalom Gradske ure

Na današnji dan 18.03.1719. car Karlo VI izdao je povelju kojom Rijeka i Trst dobijaju status slobodnih carskih luka. Ovo je jedan od najznačajnijih datum u povijesti našeg grada vezan za pomorsku privredu i razvoj Rijeke. Ovim aktom cara Karla VI započinje razdoblje naglog razvoja grada.

Današnji datum koji se u Rijeci ne obilježava za razliku od Trsta u kojem je ova obljetnica jedan od najvažnijih datuma gradskog protokola. Nedavno je u Gradskom vijeću od strane Liste za Rijeku pokrenuta inicijativa da se iduće godine, na 300. godišnjicu povelje cara Karla VI dostojno obilježi ovaj veliki jubilej. Zatražiti će se i da ovaj datum uđe i Statut grada Rijeke kao jedan od važnijih gradskih obljetnica.

.

Previous articleFOTO: Promašen projekt novih kioska na riječkoj tržnici
Next articleKako je počeo rat na mom otoku: Nova plahta pred uredom LNG Hrvatska

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here