Home Kolumne 5 planinarskih staza u okolici Rijeke koje morate posjetiti ove jeseni

5 planinarskih staza u okolici Rijeke koje morate posjetiti ove jeseni

4457
0

Legendarni riječki novinar Mišo Cvijanović jednom je u intervjuu pred kraj karijere ustvrdio da je “Rijeka najljepša u jesen”. Izjava s kojom bi se mnogi složili. Ne samo Rijeka, već cijeli Kvarner u jesen ima posebnu čar, pogotovo za ljude koji vole prirodu.

Često nismo svjesni prirodnih ljepota koje nas okružuju, blizina mora, planina, jezera i šuma u takom malom prostoru. Ljepota je to koja obvezuje, jer živimo na krhkoj planeti koja je zadnjih desetljeća osjetila posljedice zagađenosti i urbanizacije.

Okolica Rijeke nudi niz planinarskih vrhova i staza koje imaju drugu tradiciju planinarstva. Još u 19. stoljeću Riječani su aktivno planinarili, te osnovali 1885. godine Club Alpino Fiumano – Riječko planinarsko društvo. Dio članova kluba je nakon Drugog svjetskog rata izgradio planinarski dom na Dolomitima pod nazivom Rifugio Città di Fiume.

Danas u Rijeci postoji 10 planinarskih udruga, a uz to treba dodati i neformalna društva koja aktivno planinare svaki mjesec.
Odlučili smo napraviti listu naših planinarskih preporuka za jesen, koja je naravno vrlo subjektivna, jer kao kao što se kaže “o ukusima se ne raspravlja”. Podsjetnik je i za sve nas da čuvamo prirodu kao dar budućim generacijama.

This image has an empty alt attribute; its file name is air-hahlici-1.jpg

1. Hahlić

Područje Hahlića je jedan od vrhova Grobničkih Alpi, teritorijalno spada pod Općinu Jelenje. Ima planinarski dom koje se nalazi na visini 1097m koje se nalazi na južnoj padini Obruča. Hahliću možete prići iz različitih smjerova; najbliža asfaltirana cesta je u Podkilavcu, dok se se šumskim putem može prići iz Klane preko Gumanačke, Trstenika i Suhog.

This image has an empty alt attribute; its file name is ucka-sisol.jpg

2. Učka

Prirodna granica Istarske i Primorsko-goranske županije, Učka je idealna za obilazak ako imate prijatelje iz drugih krajeva i stranih zemalja. U studentskim danima sam nekoliko puta organizirao uspone na Učku za strane studente u Rijeci (u suradnji s Planinarskim društvom Kamenjak), uz koju me veze i simpatična anegdota. Jednom sam organizirao planinarski uspon za strane studente (Erasmusovce) na Učku, ali tu je nastao problem: Dan prije uspona su namjeravali ići na Zombie party koji se organizirao u Palachu. Nakon partija nisu ni otišli doma “jer 100% bismo zaspali” (ispravna odluka) već su došli sutradan direktno na Jelačićev trg (gdje smo se morali okupiti), ali još uvijek sa zombie šminkom na licu i motivirani za uspon na Učku, možete zamisliti izraz lica Borisa Kurilića, planinarskog vodiča PD Kamenjak kad je vidio ušminkane zombie planinare iz Rumunjske i Finske na Jelačićevom trgu u 7 ujutro koje je morao voditi na Učku 🙂
Učka je postala mitska planina prvih slavenskih doseljenika koji su naselili područje Kvarnera i Istre prije više od tisuću godina. Zato jedna od najpopularnijih staza je Trebišća – Perun, koja počinje iz Mošćenica, nastavljajući prema selu Potoki gdje počinje mitsko-povijesna staza posvećena staroslavenskoj mitologiji.
Staza je duga 13km, no ukoliko niste fizički spremni za planinarske uspone, Učku možete istražiti i na druge načine. Naime, i ove godine se organizira XIII Učkarski samanj (1. Rujna 2019.), sajam koji je nastao kao pokušaj oživljavanja starih zanata i malih poljoprivrednih gospodarstava na području Učke.

This image has an empty alt attribute; its file name is baska-mjesec-02.jpg

3. Premužićeva staza

Stazu je osmislio Ivan Krajač u suradnji s ing. Antom Premužićem, po kojem je dobila naziv, po mnogima riječ je o jednoj od najljepših staza na području Hrvatske. Prolazi kroz NP Sjeverni Velebit, krećući od planinarskog doma Zavižan, pa nastavljajući prema Velikom Alanu i Oštarijskih vrata. Staza je prikladna i za ljude koji nemaju iskustva u planinarstvu, tijekom puta možete naletiti na niz poučnih tabli koje opisuju floru i faunu nacionalnog parka. Obilazak Nacionalnog parka Sjeverni Velebit možete iskoristiti i kao priliku da posjetite Kuterevo, gdje se nalazi Utočište Medvjeda. Obje lokacije se nalaze na manje od 100 km od Rijeke.

This image has an empty alt attribute; its file name is baska-mjesec-01.jpg

4. Baška – Kanjon Vrženica – Uvala Vela i Mala Luka

Kvarnerski otoci također nude vrhunske planinarske staze, pogotovo na južnom dijelu otoka Krka, gdje možete planinariti po čistom kamenjaru i uz suhozide, prastare građevinske tehnike – slaganje kamena bez ikakvog vezivnog materijala, prirodne lokve i mošuni (suhozidna skloništa za stoku).
U blizini Baške imate mogućnost planinarenja u dva smjera, prvi ide od Baške prema tkz. Mjesečevom platou, vrhovima Stražice, Diviška, Hlam i Zakam. Druga staza kreće iz Baške, prema Kanjonu Vrženica, sve do Uvala Vela i Mala Luka, gdje se nalaze dvije plaže do kojih je nemoguće doći automobilom.

This image has an empty alt attribute; its file name is risnjak.jpg

5. Nacionalni Park Risnjak

Ovaj mali dragulj je često zaboravljen u sjeni drugih poznatijih nacionalnih parkova (Brijuni, Kornati, Mljet, Plitvička jezera…) ali zadnjih par godina bilježi sve veći broj stranih i domaćih turista. Područje Risnjaka je sve interesantniji i za snimanje filmova pa je u zadnjih tu godina snimljen film “The Lake” francuskog redatelja Luca Bessona i 2009. godine francuski horor »High Line« u kojem pomahnitali goranski gorštak čuva glave zalutalih turista kao suvenire.
Risnjak je zanimljiv jer se tu spajaju julijske i balkanske alpe, i područje je dobilo naziv po risu, životinji koja je potpuno nestala iz područja Rišnjaka tijekom 19. Stoljeća. Za vrijeme Jugoslavije risovi su ponovo naselili Risnjak iz smjera obližnje Slovenije (gdje su početkom sedamdesetih godina dovedeni iz Slovačke) , te danas populacija risova u Hrvatskoj je otprilike 40-60 jedinki. Odlična početna točka za otkrivanje Risnjaka je PD Platak, onda nastavite prema PD Sušak, Schlosserovom Domu i Velikom Risnjaku. Staza ima 7km i ako imate još snage, možete nastaviti prema Snježniku i natrag za PD Platak (ukupno 16 km).(Livio Defranza, fotke: Robert Lesac)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here