Home Mozaik  61-godišnji muškarac se zarazio smrtnonosnom gljivicom, doktori tvrde da “takvu vrstu zaraze...

 61-godišnji muškarac se zarazio smrtnonosnom gljivicom, doktori tvrde da “takvu vrstu zaraze nisu nikada vidjeli”

224
0

Neimenovani 61-godišnji muškarac postao je prvi zabilježeni čovjek koji je zaražen biljnom gljivicom ubojicom nakon što je prešla s biljke na osobu.  Indijski mikolog za biljke dobio je gljivičnu bolest nakon što je mjesecima patio od simptoma sličnih gripi, piše net.hr

Također se tri mjeseca borio s gutanjem prije nego što su liječnici napravili snimke koji su pokazali ogroman apsces u njegovom dušniku. Liječnici su isušili apsces i poslali uzorke infekcije u laboratorij na testiranje, gdje je analiza pokazala da je muškarac bio zaražen chondrostereum purpureum. Ovo je prvi slučaj prelaska gljive s biljke na čovjeka.

Gljiva obično uzrokuje bolest srebrnog lišća kod biljaka. Širi se sporama u zraku i ostavlja lišće biljke neobične metalne boje prije nego što ih polako ubije.  Vjeruje se da se muškarac zarazio dok je kao mikolog obavljao istraživanje.

Biljni mikolozi rade izravno s plijesnima, kvascima i gljivama. Čovjek, koji nije imenovan u časopisu Medical Mycology Case Reports, radio je s gljivama, biljnim gljivicama i materijalom koji se raspada ‘dugo vremena’, tvrdili su liječnici koji su ga liječili.

Stručnjaci su upozorili da ovaj prvi slučaj ‘pokreće ozbiljna pitanja’ jer dokazuje da infekcija može utjecati i na ‘zdrave i na imunokompromitirane osobe’.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here