Home Najnovije Aktualni sat: Obersnel ne voli riječ autonomija

Aktualni sat: Obersnel ne voli riječ autonomija

1430
9

Aktualni sat 8. sjednice Gradskog vijeća Grada Rijeke otvorio je Nikola Ivaniš (PGS) upozorivši na probleme građana Gornjeg Zameta nakon ukidanja linije broj 17. Hrvoje Burić (HDZ) upozorio je na činjenicu da je Grad Rijeka ove godine uskratio 300,000 kuna za informatičke programe za djecu od 1. do 4. razreda i povezao to s novcem potrošenim na novogodišnji koncert na Korzu. Gradonačelnik je podsjetio da Grad Rijeka omogućuje besplatan produženi boravak za djecu i povezao Burićevu kritiku prema novogodišnjem koncertu s Burićevim navodnim animozitetom prema izvođaču koji je nastupao kao glavna zvijezda.

Danko Švorinić (Lista za Rijeku) upozorio je na različite kriterije SDP-a kad je u pitanju sudjelovanje opozicije u nadzornim odborima. Naime, u Rijeci se vladajući SDP izričito protivi participiranju oporbe u nadzornim odborima, u Zagrebu vladajući SDP dopušta participiranje opozicije u nadzornim odborima, a na razini Hrvatske SDP-ovi saborski zastupnici traže da se nadzorni odbori depolitiziraju i da u njih putem javnog natječaja uđu nestranački ljudi. Gradonačelnik je odgovorio da je “po njemu neprihvatljivo da u operativno tijelo koje donosi ključne odluke uključujemo ljude koji kontinuirano glasaju protiv strateških smjernica koje definiraju razvoj društva”, nadodavši da je biranje putem javnog natječaja demagogija. Na opasku Švorinića da upravo SDP traži biranje putem javnih natječaja na državnoj razini, Obersnel je odgovorio da on u to kakav imaju stav u Hrvatskoj ili u Zagrebu ne želi ulaziti naglasivši da je “veliki iskorak u činjenici da skupštinu trgovačkih društava u vlasništvu Grada ne čini on sam sam nego i ljudi koje je izabralo gradsko vijeće”.

Denis Pešut iz Liste za Rijeku pitao je gradonačelnika mišljenje o inicijativi koju je Lista za Rijeku započela oko donošenja Zakona o Gradu Rijeci. Gradonačelnik je rekao da je “apsolutno nebitno hoće li Rijeka imati status županije ili nečeg drugoga”, jer prema postojećim zakonima veliki gradovi već sad imaju široke ovlasti no, prema riječima gradonačelnika, nažalost nema političke volje da se doneseni zakon počne primjenjivati. Na opasku Pešuta da je na nedavnoj izbornoj skupštini IDS-a čuo riječ autonomija čak i iz usta predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, Obersnel je odgovorio da više voli riječi lokalna i regionalna samouprava jer ga riječ autonomija “asocira na neka druga vremena i neki drugi kontekst”.

Vijećnik Ivan Ivaniš (SDP) pitao je gradonačelnika o glasinama koje se zadnjih dana šire iz Grada Rijeke da ih je kontaktirao grčki grad Volos koji, navodno, zbog financijske krize u Grčkoj planira odustati od domaćinstva MI 2013. i isto nudi Rijeci. Obersnel je pojasnio da je ta priča potekla od Antuna Vrdoljaka (koji je prije dvije godine također tvrdio da Pescara odustaje i Rijeci nudi domaćinstvo) i da nije realna, a i da jest on takav prijedlog ne bi prihvatio s obzirom da nema vremena da se takvo natjecanje organizira u tako kratkom roku. (sp)

Previous articleUhvaćeni s mačetama, samostrelom i janjcima
Next articlePolicija traga za utopljenikom iz Vranskog jezera na Cresu

9 COMMENTS

  1. @ vepar: znam ja razliku izmedju sinonima i anagrama! zato sam i napisao da je anagram!
    btw, drago mi je da ne spavas!

  2. autonomija autonomija autonomija autonomija autonomija autonomija autonomija autonomija ……………..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here