Home Biznis Adriatic Institute izrađuje novu studiju: Koliko novca je od 1991. iscurilo iz...

Adriatic Institute izrađuje novu studiju: Koliko novca je od 1991. iscurilo iz Hrvatske?

2663
0

Global Financial Integrity (GFI) te Adriatic Institute for Public Policy (AI), kojeg vode Nataša Srdoč i Joel Annand Sammy, zajednički su ušli u izradu studije o ilegalnim odljevima novca iz Balkanskih država u razdoblju od 21 godine, od 1991-2011..

Prema podacima koje su već objavili za prvo desetljeće XXI stoljeća, 2001-2010. cijena kriminala, korupcije i izbjegavanja poreza u zemljama od Slovenije do Grčke, uključujući Kosovo, bila je oko 111,6 milijardi dolara.

Prema njihovim podacima, iz Hrvatske je u tom razdoblju na taj način iscurilo 15,2 milijarde dolara, što je četvrtina BDP-a ostvarenog u 2011. Iz Srbije je iscurilo navodno čak 51,4 milijardi dolara, dakle gotovo polovica ukupne svote za cijelu regiju, a iz BiH 8,3 milijarde.

Bit će, dakle, zanimljivo vidjeti koliko novca je iz Hrvatske i zemalja bivše Jugoslavije iscurilo od raspada bivše države do danas (točnije do 2011.).

balkan-tabla-101

“Kao što pokazuje prethodno istraživanje GFI-ja, regija Balkana svake godine gubi golemu količinu novca u ilegalnim odljevima,” kaže Raymond Baker, predsjednik GFI-ja, “Nelegalni odljevi kapitala potkopavaju ekonomski razvoj, pogoršavaju nejednakost primanja, potiče korupciju ui smanjuje porezne prihode. Veliki nelegalni odljevi iz Jugoistočne Europe imaju ozbiljne posljedice ne samo za Sofiju ili Sarajevo, već i za Bruxelles i Berlin.

“Ova studija je ključna za 64 milijuna stanovnika Balkana koji su siromašniji svakog dana, ali i za Zapadne nacije, posebno porezne obveznike zemalja članica EU-a, koji mogu značajno smanjiti svoju financijsku izloženost regiji,” ističe Nataša Srdoč.

Kako najavljuju, studija će predstaviti primjere i analize pranja novca i kriminalnih aktivnosti u svim zemljama Balkana koje su uključene u projekt (Slovenija, Hrvatska, BiH, Srbija, Kosovo, Crna Gora, Rumunjska, Bugarska, Albanija i Grčka).(politikaplus.com)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here