Home Biznis Brodogradilište Uljanik u velikim problemima

Brodogradilište Uljanik u velikim problemima

4349
0

images (4)Globalna kriza brodograđevne i brodarske industrije silovito je pogodila i najveće i najuspješnije hrvatsko brodogradilište, pulski Uljanik: njegovi su se prihodi od prodaje u prvom polugodištu ove godine u odnosu isto razdoblje lani točno prepolovili, piše Ratko Bošković u Jutarnjem listu.

Cijela Grupa Uljanik poslovala je s gubitkom od 105 milijuna kuna, što je vrlo visok gubitak u odnosu na ukupne troškove poslovanja od oko 600 milijuna kuna, i prilično alarmantan ako se zna da je Uljanik i cijelu prošlu poslovnu godinu završio sa 73,7 milijuna kuna gubitka, a isto toliko još u bilanci vuče iz prethodnih godina.

Nastavi li tako, Uljaniku će nominalni kapital i rezerve od 317 milijuna kuna gubici ”pojesti” do kraja ove godine.

Problem je to veći što bi Uljanik trebao u svoj sustav inkorporirati i riječki 3.maj, u kojem je potkraj lipnja stekao 83,3 posto dionica i u čije restrukturiranje u idućih pet godina treba uložiti vlastitih 842 milijuna kuna.

Da Uljanik ima problema, bilo bi vidljivo već i iz njegova izvješća o poslovanju u 2012. Godini. Prihodi od prodaje lani su mu se smanjili za više od 160 milijuna ili više od deset posto u odnosu na 2011. Uljanik je lani još imao dosta posla i dosta prihoda, ali čini se da nije baš najuspješnije ugovorio brodove koje je gradio.

Nalaz revizora

Njegov revizor Reconult iz Rijeke svojom je izvješću dodao ”mišljenje s rezervom” jer je Uljanik „u 2012. Godini isporučio gradnju broda po tržišnoj cijeni koja je niža od ugovorene. Uzimajući u obzir tržišne okolnosti, mogu se očekivati odstupanja prodajne cijene gradnje u ternutku isporuke u iznosu od 41 milijun kuna.“

Početkom ove godine u Puli je bio u gradnji jedan brod za prijevoz rasutih tereta (bulk carrier) za Uljanik plovidbu, jedna ribarica za Ruse i jedan složeni brod – jaružar (derdger). U knjizi narudžbi Uljanik imao je još jedan bulk carrier, a ostalo su sve relativno mali brodovi: četiri trajekta za Jadroliniju, dva za Turkmenistan i još jedna ruska ribarnica.

Trajekti za Jadroliniju su ujedno i jedini brodovi u svijetu čija je gradnja u prvom kvartalu ove godine naručena u nekoj europskoj zemlji.

Kako doznajemo iz Uljanikove Uprave, glavni razlog za pad prihoda i kvartalni gubitak je taj što Uljanik u očekivanom roku nije potpisao ugovore za gradnju jednog rezača – jaružara (cutter dregdera) i dva broda za prijevoz željezničkih vagona, koji su već bili uneseni u operativne planove. No, kako naručitelj nisu gradnju tih brodova povjerili nekom drugom škveru, to se u Uljaniku nadaju da će ih u obnovljenim pregovorima najesen ipak dobiti.

Upis dionica

Uljanik se već lani našao pred zidom insolventnosti budući da je u bilanci na kraju 2011. Imao akumuliranih 455 milijuna kuna gubitka. Zato je na skupštini u kolovozu 2012. Veći dio tih gubitaka pokrio iz temeljnog kapitala, a do svježega novca došao je izdavanjem novih dionica koje su većinom upisale državne i paradržavne institucije i tvrtke.

Od većinski privatnih tvrtki Uljaniku je priskočila samo rovinjska Adris grupa i upisala 2,47 posto temeljnog kapitala. Oko 46 posto Uljanikovih dionica, uz pogodnosti organiziranog radničkog dioničarstva, kupili su Uljanikovi zaposlenici, piše Jutarnji list.

Previous articleAdriatic Institute izrađuje novu studiju: Koliko novca je od 1991. iscurilo iz Hrvatske?
Next articleVIDEO: Ovako će izgledati novi stadion Kantrida?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here