Home Vijesti Afera Brodomaterijal: Blečić traži istragu Državnog odvjetništva

Afera Brodomaterijal: Blečić traži istragu Državnog odvjetništva

1305
1

Članovi predsjedništva Liste za Rijeku Predrag Blečić i Zlatko Moranjak održali su danas press konferenciju posvećenu slučaju Brodomaterijala u kojem je Grad Rijeka 2006. godine oštećen za milijunske iznose. S obzirom na mogućnost da se u ovom slučaju radilo o pogodovanju privatnoj banci na račun poreznih obveznika, Predrag Blečić je zatražio istragu Državnog odvjetništva.

Priča počinje u srpnju 1999 godina kada Grad Rijeka pokreće kod Trgovačkog suda u Rijeci stečaj tvrtke Brodomaterijala d.d. Iako je Grad bio pokretač stečajnog postupka isti kasni sa postavljenjem prema Trgovačkom sudu, svojih potraživanja u zato Zakonski predviđenom roku, pa shodno kašnjenju isti ne postaje očekivano razlučni vjerovnik u postupku, pri čemu u daljnjem toku stvari proračun Grada Rijeke trpi u daljnjem toku postupka, grubom procjenom, približnu štetu od cca 30-tak milijuna kuna, tvrdi Predrag Blečić.

obersnelpress255
Grad Rijeka pogodovao PBZ-u?

U svibnju 2006 godine Trgovački sud odobrava Gradu kao vjerovniku na ime svojih potraživanja prema stečajnom dužniku Brodomaterijalu d.d. u stečaju, iznos od 24 milijuna kuna. Gradonačelnik Obersnel odmah nakon dobivanja pravomoćne odluke Trgovačkog suda u Rijeci, prodaje svoju tradžbinu Privrednoj banci Zagreb d.d. Rijeka, Ugovorom o ustupu potraživanja, uz eskont od 2.4 milijuna kuna.

Sama prodaja ili ustup tradžbine banci i ne bi bila čudna da isplata odobrenih sredstava nije najavljena za max. 60 dana, čime je proračun Grada izgubio iznos od 2,4 milijuna kuna. Međutim to nije sve, otkupom kupljenog potraživanja (tradžbine) Privredna banka Zagreb d.d. stekla je pravo na iznos od 20,4 milijuna kuna, na ime naplate zakonskih zateznih kamata za period od 12.06.2000 – 15.05.2006 godine, koju je stečajni dužnik Brodomaterijal u stečaju d.d. dužan isplatiti nakon podmirenja tradžbina vjerovnika viših isplatnih redova.

U Listi za Rijeku zaključuju da su Gradonačelnik Obersnel i druge odgovorne osobe, nesavjesnim poslovanjem i potpisivanjem štetnih Ugovora omogućili Privrednoj banci Zagreb d.d. stjecanje imovinske koristi na štetu poreznih obveznika Grada Rijeke, odnosno na štetu proračuna Grada za iznos 22,8 milijuna kuna.

Nakon svega iznesenog u Listi za Rijeku postavljaju pitanje hoće li po ovom pitanju reagirati MUP PU Primorsko-Goranske i DORH te tko će odgovarati za nanesenu štetu gradskom proračunu odnosno poreznim obveznicima?

1 COMMENT

  1. ma tko je pisao ovo?, o kakvom kašnjenju je riječ? treba prethodno sjesti i naučiiti Stečajni zakon,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here