Vijesti

Akcija ‘krempita’: Šest vlasnika riječkih kafića uhapšeno zbog utaje poreza

Akcija ‘krempita’: Šest vlasnika riječkih kafića uhapšeno zbog utaje poreza

Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Rijeci i nadležnim uredom Porezne uprave provode akciju kodnog imena „Krempita“. Završena je prva faza akcije u sklopu koje je provedeno kriminalističko istraživanje nad sedmoricom hrvatskih državljana u dobi od 23 do 44 godine zbog počinjenja kaznenih djela utaja poreza ili carine, računalno krivotvorenje i zlouporaba naprava.

Šestorica osumnjičenih hrvatskih državljana ova kaznena djela su počinili u svojstvu odgovornih osoba ugostiteljskih objekata s područja Rijeke i otoka Krka, u razdoblju od siječnja 2017. do svibnja 2018. godine. Sumnja se da su radi izbjegavanja plaćanja poreznih obveza s već izdanih i naplaćenih računa brisali stavke te tako izmijenjene račune s umanjenim iznosima naknadno fiskalizirali i prosljeđivali nadležnom tijelu. Uz spomenutu šestoricu osumnjičen je i 41-godišnji hrvatski državljanin koji je izradio, prodao i održavao programe za fiskalizaciju koje su ostali koristili.

U sklopu dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja po nalogu suca istrage Županijskog suda u Rijeci obavljeno je dvanaest pretraga ugostiteljskih objekata, stanova, poslovnih prostora i vozila osumnjičenih na području Rijeke i otoka Krka. Oduzeto je više od sto raznih digitalnih predmeta (računala/fiskalnih kasa, mobitela, prijenosnih računala i drugo), razna dokumentacija (računi i druga poslovna dokumentacija), kao i više tisuća kuna te aparat za igre na sreću. Dosad su obavljene 33 pretrage oduzetih digitalnih predmeta.

Počinjenjem kaznenih djela utaje poreza ili carina Državni proračun Republike Hrvatske oštećen je za najmanje 1.407.470 kuna.

Zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela utaja poreza ili carine, računalno krivotvorenje i zlouporaba naprava mjerodavnom državnom odvjetništvu prijavljena su spomenuta sedmorica hrvatskih državljana.

Isto tako, sukladno Zakonu o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela za kazneno djelo utaja poreza ili carine prijavljene su i tri tvrtke sa sjedištem u Rijeci i na otoku Krku.

Vezano uz navedeni aparat za igre na sreću, mjerodavnom državnom odvjetništvu ranije su prijavljeni hrvatski državljani u dobi od 39 i 37 godina zbog sumnje da su počinili kaznena djela nedozvoljena igra na sreću i dogovor za počinjenje kaznenih djela.

Midas

View Comments (1)

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Predstavljanje obnovljene povijesne vodospreme Podvežica

spMarch 21, 2019

Obersnel zadovoljan komunalnim redarima, grad nabavlja kamere za kažnjavanje nepropisnog parkiranja

spMarch 20, 2019

S otuđenim vozilom prouzročio prometnu nesreću

spMarch 20, 2019

FOTO: Znanstveni skup ‘300 godina proglašenja Rijeke slobodnom lukom’

spMarch 19, 2019

U parku u Rijeci curicu i dječaka napao nožem, objavljeni detalji

spMarch 19, 2019

28-godišnjak vozio Bmw Zg oznaka i napuhao 2,17 promila!

spMarch 19, 2019

Snježna mećava na Učki

spMarch 18, 2019

Svečanom akademijom obilježeno 300 godina od proglašenja Rijeke slobodnom kraljevskom lukom

spMarch 18, 2019

Vozio ‘alfu’ s 2,11 promila pa udario u teretno vozilo

spMarch 18, 2019

Portal Rijeka Danas je godinama vodeći news portal Rijeke i Kvarnera s najaktualnijim novostima iz svijeta politike, sporta, zabave, kulture i biznisa. Možete nas pratiti putem web adresa www.rijekadanas.com i www.kvarnerdanas.com kao i putem naše facebook stranice: https://www.facebook.com/rijekadanas

Copyright © 2017 Rijeka danas.