Home Sport Ako želi proći dalje, Hrvatska treba ‘sakriti’ loptu Škotima!

Ako želi proći dalje, Hrvatska treba ‘sakriti’ loptu Škotima!

298
0
Piše: Boris Bradarić

Skoro sam sto posto siguran da će Škotska igrati slično kao i Češka. Biti će to visoki presing s blokovskim pomicanjem prema lopti u cilju razbijanja naše vezne linije i stvaranja ogromnog pritiska na naš zadnji red. Škoti će nastojati što prije razbiti načeto samopouzdanje Vatrenih i što prije postići gol. Ako ne bude protočnosti lopte kroz plitke i zgusnute škotske redove i ako budemo konstantno bez rješenja u razigravanju, doći ćemo u fazu kada ćemo početi strašno griješiti i to jako blizu našeg gola. Frustracije će se pretočiti u nesigurnost i strah, a to je ono najgore što se igračima može dogoditi.
Nemojmo se zavaravati, fanatični Škoti, na domaćem terenu, će nas sigurno fizički razbiti ako krenemo u otvoreni obračun s njima. Puno naših igrača igra u velikim klubovima od kojih žive i nitko od njih ne želi ‘poginuti’ na toj utakmici. Prvih 30 minuta biti će pakao ako Škotima ne sakrijemo loptu i ako ih ne umorimo s njihovim blokovskim pomicanjem s jedne strane na drugu terena, ovisno s koje strane pokrećemo napad. Puno puta sam igrao s ekipom visoki presing s plitkom obranom. Takva taktika je uvijek pucala ako nam je protivnik znao “sakriti” loptu.
Cilj visokog presinga je da natjerate protivnika na greške i da što prije dođete u posjed lopte na njihovom dijelu terena. Ako protivnik ima 5 do 6 igrača ispred lopte, a ostale iza lopte onda ste preuzimanjem lopte u njihovom dijelu terena već stvorili pritisak s viškom svojim igrača blizu njihovog šesnaesterca. Ako se fizički pomičete u formaciji i trošite energiju, a protivnik vam sakrije loptu brzom cirkulacijom lopte s jedne strane na drugu terena i tu i tamo vam probije prve i druge redove, onda se u određenom trenutku moral ekipe koja igra visoki presing ruši kao kula od karata. Prema tome ako Hrvatska želi preživjeti prvih 30 minuta morat će sakriti loptu Škotima. Treba imati igrače vezne linije koji će znati zadržati loptu i razigravati u zgusnutim škotskim redovima preciznim duplim pasovima kao i igrače koji će znati brzo, poludijagonalnim loptama, prebacivati loptu na stranu koja je formacijski još nepopunjena od Škota.
Precizna dijagonalna lopta je uvijek brža od pomicanja blokovske formacije plitke obrane protivnika. S time se čuva energija, a protivnik umara s beskorisnim pomicanjima formacije prema našoj lopti. Ovo je igra mačke i miša. Da sam ja na Dalićevom mjestu igrao bi sa samo s tri obrambena igrača – Lovrenom, Gvadiolom i Vrsaljkom. Ispred njih bih postavio kontrolirajući blok veznih Vlašić, Modrić, Brozović, Kovačić koji bi bili zaduženi za brzu cirkulaciju lopte po stranama i dijagonalne lopte u prazan prostor koji se otvori. Isto tako, da i sami mogu povući u dubinu. Brozović bi bio defanzivna radilica koji bi čistio ispred Lovrena i iza Modrića.
Bitno je da ova 4 igrača dobro pokrivaju prostor i da se uvijek s trojicom obrambenih nađu u trokutu ovisno na kojoj strani je lopta. Kada jedan iz formacije probija stranu, njegova linija se pomićč kako bi se pokrio njegov prostor. na drugoj strani oslabljenu liniju popunjava igrač polušpice. To je to zlatno pravilo formacijskog nogometa. Igrao bih s dva klasična centralna napadača, Petkovićem i Budimirom, koji bi bili zaduženi za prihvat lopte leđima i razigravanja s nadolazećim ofanzivnim veznim igračima i polušpicom Kramarićem. I ovdje su trokuti jako bitni jer igrač koji prima loptu uvijek mora imati barem dva rješenja. Individualni duel s onim koji ga čuva ili razigravanje s dva naša igrača koja mu prilaze. Igranje bez lopte, odvlačenje obrambenih igrača i pravovremeno otvaranje ove dvije špice ključ je uspjeha cijele strategije. Dok jedan centralni razigrava drugi je uvijek u boksu blizu gola.
Ovo je na tragu nizozemskog totalnog nogomata gdje prvo nekoliko puta zavrtite po stranama, a onda ulazite u otvorene prostore koji su se otvorili. Ako postignemo brzu cirkulaciju lopte s lijeve strane na desnu stranu, Škoti neće na vrijeme moći zatvoriti sve rupe u formaciji i njihova taktika će se raspasti nakon 15 minuta. Perišić i Rebić u ovakvoj postavljenoj igri nemaju što tražiti. njih treba ubaciti kada se Škoti ispušu i počnu ispadati iz plitke formacije. Tada će ta dvojca sami dolaziti u situaciju jedan na jedan i biti u mogućnosti riješiti utakmicu. Ja bih krenuo s formacijom 3-4-1-2, a ovisno o škotskim plućima prešao na 3-4-3. Ako se dobro amortizira njihov visoki presing s posjedom lopte od najmanje 60% u prvih 30 minuta igre, Hrvatska će kontrolirati igru, a samopouzdanje će doći samo po sebi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here