Home Vijesti Aktualni sat o poslovnim prostorima: ‘3 reda Pavičića, 2 reda prazno, red...

Aktualni sat o poslovnim prostorima: ‘3 reda Pavičića, 2 reda prazno, red SDP-a’

1164
2

Vijećnik Liste za Rijeku Danko Švorinić postavio je na aktualnom satu gradonačelniku Obersnelu pitanje zbog čega je za namjenu elitnog prostora na Korzu određena djelatnost političkih stranaka pa je prostor dobila Obersnelova stranka SDP.

– U svibnju sam vam postavio pitanje o poslovnom prostoru na Korzu 8a, odnosno zašto ste se odlučili baš za padele unatoč sugestijama poduzetnika za proširenjem namjene kako bi se dobilo više ponuđača i podigla cijena najma. Odgovorili ste mi kako smatrate kako je prodaja padela jedna od djelatnosti koja na Korzu u ovom trenutku najviše nedostaje. Postavljam pitanje na osnovu kriterija ste sada odlučili da na Korzu trenutno nedostaje djelatnost političkih stranaka.


Danko Švorinić i Predrag Blečić (foto: rijeka.hr)

Obersnel mu je odgovorio kako ne vidi problem u činjenici da je SDP dobio prostor s obzirom da na prošlom natječaju nije bilo zainteresiranih ponuđača iz uredske djelatnosti i obrazovanja, a u međuvremenu se pojavio interes političke stranke pa se išlo na prenamjenu prostora.

Švorinić je u replici postavio potpitanje zašto je uvažio sugestiju svoje stranke, a nije poduzetnika u slučaju Korza 8a optuživši ga sa dvostruke kriterije. Švoriniću je također zanimljivo da se nakon što je srušen natječaj za prostor na Korzu 8a, u poslovnim prostorima koji se nude na Korzu u namjeni više ne spominju padele ili brendirano posuđe ali su se pojavile političke stranke.

– Na što nam danas liči Korzo? Tri reda Pavičića, dva reda praznih prostora, red vladajuće stranke, zaključio je Švorinić uz opasku da se na taj način radi direktna šteta gradskom proračunu.

Obersnel mu je na to odgovorio kako ne vidi u čemu bi postojali dvostruki kriteriji te opovrgnuo da se prihodi od najma poslovnih prostora u gradu smanjuju.

Anu Trošelj (PGS) zanimala je sudbina regionalne televizijske kuće Kanala Ri koji je navodno dužan 10, a po nekim procjenama i 14 milijuna kuna. Trošelj je pitala ima li istine u glasinama o mogućoj predstečajnoj nagodbi i da će 50% ljudi ostati bez posla. Vijećnica je pitala što će Grad, kao jedan od osnivača, napraviti kako bi se to stanje saniralo i treba li se bojati da će se jedan od najznačajnijih lokalnih medija ugasiti u godini lokalnih izbora?
“Jako sam zadovoljan vašim brigom za Kanal Ri konstatacijom da je riječ o jednom od najznačajnijih lokalnih medija, jer do sada je bila u pitanju drugačija konotacija. Kanala Ri, kao i sve televizijske, radijske i novinske kuće, u ovom trenutku nalazi se u problemima. Svi oni živjeli su od oglašavanja koje je trenutačno drastično smanjeno od strane gospodarskih subjekata. Kanal Ri ima određena dugovanja, no ona nisu ni približna onima koje ste Vi naveli. Postoje i određene obveze prema zaposlenicima. Suvlasnici formalnim i neformalnim sastancima traže rješenje za prevladavanje te krize. Teško je za očekivati da će suvlasnici moći provesti neku ozbiljniju dokapitalizaciju tvrtke ali se traži strateški partner i poduzimaju aktivnosti da Kanal Ri nastavi djelatnost”, odgovorio je gradonačelnik dodavši da, ukoliko se u tome ne uspije, slijedi restrukturiranje, a hoće biti smanjenja zaposlenih, sada je prerano govoriti.

Predraga Blečića (Lista za Rijeku) zanimalo je kada će se izgraditi spoj ulica Tina Ujevića i Dražičke na Srdočima u dužini od 700 metara. Podsjetio je da je to u komunalne prioritete ušlo još prije osam godina kako bi se, među ostalim povećala i sigurnost djece. Blečić je kazao da je prije dva mjeseca na toj trasi osvanuo repetitor Vip-a, što je izazvalo negodovanje građana Mjesnog odbora Srdoč.

Gradonačelnik Obersnel kazao je da je istina, bar što se prvog dijela pitanja tiče, malo drugačija. Kroz Srdoče je bila planirana izgradnja prometnice 233, čija je trasa utvrđena Generalnim i Detaljnim planom uređenja. Na inicijativu MO i stanovnika Srdoča počelo se razmatrati da se trasa te ceste izmijeni i da se taj pravac iskoristi kao zamjena za ranije utvrđenu trasu ceste 233. Nakon toga se pristupilo izradi idejnog projekta i rješavanju imovinsko- pravnih odnosa. Ta cesta će biti izgrađena, ali nije poznato točno kada, jer to ovisi o mogućnostima proračuna. Gradonačelnik procjenjuje da bi se to moglo realizirati u godinu ili godinu i pol dana. “Ne znam zašto ste zaključili da se bazna stanica Vip-a našla na trasi te ceste, jer to nije točno, ali je točno da je stanica neadekvatna. Uvažavajući zahtjeve stanovnika, s Vip- om tražimo rješenje da se bazna stanica izmjesti na drugu lokaciju ili da se svede na realne okvire u kojima neće nagrđivati vizuru. Nama je ovo opomena. Činjenica je da smo Prostornim i Detaljnim planovima predvidjeli lokaciju za izgradnju bazne stanice, ali pod tim se očito podrazumijevaju objekti različite veličine. Morat ćemo voditi brigu o kakvom objektu se radi, jer svi objekti ne mogu biti realizirani na svim lokacijama. Objektivno postoji potreba za izgradnju takvih objekata, s obzirom da svi koristimo mobitele, a bez ovakvih objekata nema dobre veze mobitela. Pritom treba zadovoljiti određene standarde. Formalno su ti standardi zadovoljeni po pitanju lokacije i zdravlja stanovnika, ali u smislu zaštite krajobraza ovo nije zadovoljavajuće rješenje i zato tražimo drugo”, kazao je Obersnel.
Predrag Blečić (Lista za Rijeku) je apelirao na potrebu što hitnije izgradnje spoja Dražičke i ulice Tina Ujevića, s obzirom da prometnica 233 skoro neće biti izgrađena. To je, kazao je Blečić, potrebno i zbog toga što uskoro počinje izgradnja stanova na Martinkovcu, a 300 stambenih jedinica se gradi i u Kastvu, pa je očito da će biti prometnih problema pri izlasku iz naselja Srdoči.(rd/rijeka.hr)

2 COMMENTS

  1. Dajte zahtjevajte na uvid popis svih poslovnih prostora u vlasništvu grada i svih potpisanih ugovora u najmu, pa da jednom javno izbrojimo koliko je otkazano ugovora u najmu od 2008. godine.
    Evo, ja sam svoju firmu izmjestio iz centra i otišao u privatni prostor koji mi je ponuđen po trostruko manjoj cijeni nego što sam plaćao gradski prostor.

    Grad isto spušta cijene, ali samo svojim podobnicima, mi ostali smo oped svedeni na davanje mita nekome ne bi li bili podobni ovaj put.

    Na lokaciji gdje je bio moj poslovni prostor, troje susjeda su napustili svoje lokale u protekle 2 godine i niti jedan nije opet iznajmljen, dakle zakup poslovnih prostora u gradu pada, to vidi svatko tko ima oči.

    JEBO VAM OBI MATER UZMITE DOKUMENTE I PROGLASITE GA NA UPRAVNOM SUDU LAŽOVOM JEDNOM. PRESTANITE SRAT GOVNA PRED MIKROFONIMA I SKUPITE DOKAZE; PAPIRE UGOVORE I RJEŠENJA SUDOVA!!!!

  2. lako je moguće da Obi laže, previše je tu kazuistike da bude slučajno, ali ga NETKO štiti….počevši od blesavih birača, pa do određene vlasti. Koji dio od trodiobne ? Ma ima se mišljenje o toj problematici ali nema dokaza, osim puno slučajnosti…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here