Home Kolumne Aktualni sat: Tko je odgovoran za (ne)dolazak cruisera? (VIDEO)

Aktualni sat: Tko je odgovoran za (ne)dolazak cruisera? (VIDEO)

1211
4

Vijećnik Danko Švorinić (Lista za Rijeku) na aktualnom satu je istaknuo činjenicu kako će ova godina biti rekordna po pitanju dolazaka cruisera na jadransku obalu od čega će najviše profitirati Dubrovnik pa Split te Zadar i Šibenik.
– Što se tiče našeg grada, umjesto cruisera gledamo prepucavanja grada i Turističke zajednice s jedne strane te Lučke uprave i zakupca ugostiteljskog objekta na terminalu s druge oko nadležnosti tko treba privući turiste.

Obersnel je odgovorio kako je Grad Rijeka prilikom donošenja prostorno-planske dokumentacije inzistirao, uz protivljenje Lučke uprave, na otvaranju riječkog lukobrana za šetnju, zalažući se da putnički terminal bude na De Franceschijevom gatu, kako bi se na jednom mjestu objedinio autobusni, željeznički i pomorski putnički terminali. Nismo očekivali da Rijeka može konkurirati u dolascima cruisera Dubrovniku i Splitu, no ima izuzetnu mogućnost da bude početna ili završna luka za cruising putovanja. No, time se ne treba baviti Grad, već Lučka uprava, a ako ne može, neka raspiše koncesiju za upravljanje putničkim terminalom i promociju putničkog prometa, jednako kako je to riješeno za teretni promet, odgovorio je Obersnel na što mu je Švorinić replicirao kako SDP i HDZ očito odlično surađuju u prebacivanju neodgovornosti ali da zbog toga ispaštaju građani.
– Ne prihvaćam da se ne možete dogovoriti po ovom pitanju, a ako Grad zaista nema ingerencije po pitanju dovođenja turiste što vi osobno radite na sajmovima cruisera, primjerice na konferenciji Criuse Shipping Miami, niste valjda tamo bili turistički na račun poreznih obveznika, zapitao se Švorinić.
– Prilikom posjeta sajmu želio sam se sam uvjeriti na koji način funkcioniraju putnički terminali u drugim lukama, imao sam niz sastanaka s predstavnicima lučkim upravama Miamia i San Francisca, kao i predstavnicima niza gradova, aosim toga štampali smo i letak. Tamo gdje može, Grad Rijeka daje podršku, ali u slučaju dovođenja cruisera ne možemo biti nosioci projekta, odgovorio je Obersnel.

Vijećnik Ivan Bogdanić (HDZ) upitao je hoće li gradonačelnik osigurati ponovnu javnu raspravu u vezi izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja Pehlina, a s ciljem da se umanji broj primjedbi građana, odnosno da se umanje štete koje će provedbom plana biti nanesene građanima. Naime, većina zemljišta na Pehlinu je u vlasništvu privatnih osoba pa se prijedlogom plana presijecaju privatna zemljišta, smanjuje se vrijednost nekretnina, a prema Bogdanićevim riječima, došlo je do prenamjene zelenih površina u građevinska, sve kako bi se pogodovalo građevinskom lobiju. Gradonačelnik Obersnel je istaknuo kako će se primjedbe s javne rasprave analizirati i gdje god je to moguće, a na temelju struke, pokušati naći najbolje rješenje i prihvatiti primjedbu.
– Svi žele da se komunalni standard na njihovom području unaprijedi, ali svi žele da to bude u tuđem dvorištu. Kako ni Grad Rijeka ni Republika Hrvatska na tom području nemaju zemljišta, ako želimo graditi nove ili proširiti postojeće ceste ili graditi nove sadržaje, onda će vlasnici sadašnjih prostora morati ustupiti zemljište, za što će biti adekvatno obeštećeni. Dio zelenih površina je prenamijenjen, ali više od 2 ha tih površina namijenjeno za sport i rekreaciju, a velik dio zelenih površina prenamijenjen je u građevinsko područje kako bi se mogle graditi ceste i prateća infrastruktura. S obzirom na to da je većina zemljišta privatna, ne znam kako se pogoduje građevinskom lobiju, kazao je gradonačelnik, dodavši kako će se, nakon analize primjedbi, a prije donošenja konačne odluke, održati informativni sastanci s predstavnicima Mjesnog odbora i zainteresiranim građanima.

Vijećnica Tea Čaljkušić Mance (HDZ) upitala je gradonačelnika je li upoznat s time da postoje opravdane sumnje da je Damir Vrhovnik kao predsjednik Šahovskog kluba Rijeka netransparetno raspolagao novcem dobivenim iz gradskog proračuna. Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako nije upoznat s takvim informacijama, poručivši vijećnici da, ukoliko posjeduje takve informacije, podnese prijavu policiji, Državnom odvjetništvu ili USKOK-u. (rijeka.hr/RD)

Previous articleUz prijetnju pištoljem opljačkana pošta u Rijeci
Next articleMarsanich: Neka nisam dobio nagradu, ali zbog članka u novinama…

4 COMMENTS

  1. Mislim da bi Rijeka kao grad na moru napokon trebala dobiti pravu rivu, poput one koju imaju Split iili Zadar. Obersnel uoči svakih izbora obećaje uklanjanje parkirališta i djela industrije s rive kako bi se riječka riva napokon pretvorila u pravu šetnicu koja bi “konkurirala” Korzu. U tom slučaju bi Rijeka s mora izgledala puno atraktivnije (a poželjno bi bilo i da se s Inom napokon dogovori oko procesa uklanjanja stare zatvorene rafinerije na Mlaci). Također treba više ulagati u razvoj kupališnog turizma na Preluku i mislim da bi onda svakako počeli dolaziti cruiseri. Nažalost, to mi se danas, sa sadašnjom vlasti, čini kao utopija.

  2. Za sve su krivi oni koji vide i znaju sto se dogadja, a ne sudjeluju u tome, a nisu jos pobili tu bandu na brutalan nacin i zapalili im mrtva tijela da se ne usmrde…..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here