Home Vijesti Američke tajne službe: Kinezi lažirali brojke nastradalih od koronavirusa!

Američke tajne službe: Kinezi lažirali brojke nastradalih od koronavirusa!

2994
1

Kina je sakrila opseg izbijanja koronavirusa u svojoj zemlji, smanjujući brojke i ukupnih slučajeva i slučajevima za smrtnim ishodom izazvanim koronavirusom, zaključila je američka obavještajna zajednica u tajnom izvješću Bijele kuće, prenosi Bloomberg izjave trojice anonimnih dužnosnika.

Dužnosnici su s obzirom na tajnost odbili detaljno opisati sadržaj izvješća. Ali poanta je u tome da je kinesko javno izvještavanje o slučajevima i smrtnim slučajevima namjerno nepotpuno. Dvoje službenika reklo je da se u izvješću zaključuje da su kineski brojevi lažni. Izvještaj je Bijela kuća dobila prošlog tjedna, rekao je jedan od dužnosnika.

Izbijanje epidemije je počelo u kineskoj provinciji Hubei krajem 2019. godine, ali zemlja je javno prijavila samo oko 82.000 slučajeva i 3.300 smrtnih slučajeva, prema podacima prikupljenim sa sveučilišta Johns Hopkins. To se uspoređuje s više od 189.000 slučajeva i više od 4.000 smrtnih slučajeva u Sjedinjenim Državama, što je trenutno najveće žarište na svijetu.

Osoblje za komunikacije u Bijeloj kući i kineskoj ambasadi u Washingtonu nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

Dok je Kina na kraju nametnula strogu izolaciju, u manje autokratskim nacijama postojale su značajne sumnje prema kineskim prijavljenim brojevima, i izvan i unutar zemlje. Kineska vlada više je puta revidirala svoju metodologiju brojanja slučajeva, tjednima isključivši ljude bez simptoma u cijelosti, a samo je u utorak ukupnom broju dodala više od 1500 slučajeva.

Tisuće urni pred grobljima u provinciji Hubei izazvale su sumnju javnosti u izvještaje Pekinga.

Deborah Birx, iz imunološkog državnog odjela koji je savjetovao Bijelu kuću o svom odgovoru na epidemiju, rekla je u utorak da je kinesko javno objavljivanje utjecalo na pretpostavke o prirodi lijekova u svijetu ili prirode virusa.

“Medicinska zajednica protumačila je kineske podatke kao: Ovo je bilo ozbiljno, ali manje nego što je itko očekivao”, rekla je na konferenciji za novinare u utorak. “Zato što mislim da nam je vjerojatno nedostajala značajna količina podataka, sada kada se dogodilo ono što vidimo s Italijom i kada vidimo što se dogodilo sa Španjolskom.”

Kina nije jedina zemlja čije se javno izvještavanje sumnjiči. Zapadni dužnosnici istaknuli su Iran, Rusiju, Indoneziju i posebno Sjevernu Koreju, koja nisje izvijestila ni o jednom slučaju te bolesti, kao vjerojatno podcijenjene brojke. Drugi, uključujući Saudijsku Arabiju i Egipat, također mogće snižavaju brojeve.

Američki državni tajnik Michael Pompeo javno je pozvao Kinu i druge narode na transparentnost u vezi s njihovim napadima. Više je puta optuživao Kinu da prikriva razmjere problema i da polako dijeli informacije, posebice u tjednima nakon što se virus prvi put pojavio, blokiravši ponude pomoći američkih stručnjaka.

“Ovaj skup podataka je bitan”, istaknuo je na konferenciji za novinare u Washingtonu u utorak. Razvoj medicinskih terapija i javnozdravstvenih mjera za borbu protiv virusa “kojim spašavamo živote ovisi o pouzdanosti informacija o onome što se zapravo dogodilo”, rekao je.

“Molio bih svaku naciju: Dajte sve od sebe da prikupite podatke. Dajte sve od sebe da podijelite te informacije “, rekao je. “Mi to radimo.”

1 COMMENT

  1. Znači treba zabraniti utjecaj gladi na razvoj virusa,virusnu dijareu poslije 30 dana posta,,nemilosrdno izmlatiti svakog tko prihvati virus bez da je to najavio (imamo listu za postupno zaražavanje) i objašnjenje kako se ponašati biti će objavljeno u službenom listu Narodnih Novina ako se prije ne zamjeni ime istih u “toaletni papir sa visokoupijajućim djelovanjem”.Naravno da ove mjere još nisu na snazi ali ih već možete početi trenirati ,a biti će objavljeno u svim informativnim emisijama HTV o začetku i striktnom kažnjavanju neprovedenih mjera opreza kao što smo to već počeli raditi u slučaju pokušaja bjekstva policijskim djelatnicima u Crikvenici sa niti manje ni više nego 400 grama duhanskih proizvoda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here