Home Mozaik Amerikanac ispirao sinuse vodom iz pipe pa se zarazio amebom koja jede...

Amerikanac ispirao sinuse vodom iz pipe pa se zarazio amebom koja jede mozak i umro

108
0

Amerikanac iz Floride umro je od amebe koja jede mozak. Zdravstveni dužnosnici odjela za zdravstvo Floride u okrugu Charlotte kažu da se čovjek najvjerojatnije zarazio nakon što je isprao sinuse vodom iz slavine, prenosi Sky News. Odjel nije dao više informacija o preminulom muškarcu.

Naegleria fowleri, poznata kao ameba koja jede mozak, jednostanični je organizam koji se nalazi u tlu i slatkoj vodi diljem svijeta. Ameba ulazi u tijelo kroz nos, zatim putuje do mozga, gdje uništava moždano tkivo i uzrokuje razornu infekciju zvanu primarni amebni meningoencefalitis. Ta infekcija je gotovo uvijek smrtonosna.

Većina infekcija dolazi od kupanja u toplim jezerima ili rijekama ljeti jer ameba voli toplinu i najbolje se razvija na visokim temperaturama. Simptomi uključuju glavobolje, groznicu, mučninu, gubitak ravnoteže, dezorijentaciju, napadaje i ukočen vrat.

Odjel je rekao da se ljudi ne mogu zaraziti pijući vodu iz slavine, ali je preporučio da se koristi destilirana ili sterilna voda za ispiranje sinusa. Vodu iz slavine treba kuhati najmanje jednu minutu i ohladiti prije ispiranja sinusa, dodaju.

Infekcije naeglerijom fowleri su rijetke, sa samo tri potvrđena slučaja u SAD-u prošle godine, prema službenim podacima. Slučajevi su se dogodili nakon izlaganja slatkoj vodi u Iowi, Arizoni i Nebraski.

Jedan slučaj bio je 2019., drugi 2020. i treći 2021. godine.

Previous articleKovačić otkrio najbolji savjet koji mu je dao Modrić
Next articleZbog sestre antivakserice stotine djece u Španjolskoj moraju ponoviti cijepljenje

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here