Home Vijesti Zbog sestre antivakserice stotine djece u Španjolskoj moraju ponoviti cijepljenje

Zbog sestre antivakserice stotine djece u Španjolskoj moraju ponoviti cijepljenje

201
0

Medicinska sestra u Španjolskoj pokrajini Baskiji optužena je da je desecima djece dala lažna rutinska cjepiva, a istraga se sada proširuje na dodatnih 400 djece koje je nedavno cijepila. Ovih su dana lokalne vlasti, ali i skupina od 42 roditelja, protiv nje podigli optužnicu.

Čim je Laura Alonso vidjela prozirnu tekućinu na ruci svoje kćeri, znala je da nešto nije u redu. Upravo je dovela svog dvogodišnjaka na cijepljenje protiv vodenih kozica u ambulantu u Santurtziju, općini u španjolskoj Baskiji. Osim boje tekućine, i druge su stvari budile sumnju: brzina kojom je medicinska sestra ubadala dijete također se nije činila normalnom.

“Bilo je nemoguće primijeniti cjepiva tom brzinom, nije bilo vremena da se unese doza”, rekla je Alonso, koji također radi kao medicinska sestra, za Euronews. Mjesecima kasnije primila je poziv iz Osakidetze, baskijske zdravstvene službe. Nakon pritužbi nekoliko roditelja odlučili su provesti istraživanje kako bi provjerili stupanj imuniteta djece koja su cijepljena u klinici.

Krenuli su s testiranjem 50-ak djece cijepljene tamo, podijelivši ih u dvije skupine prema tome koja ih je medicinska sestra primila. Otkrili su da većina onih koje je cijepila određena medicinska sestra, koja za sada nije imenovana, nije bila propisno cijepljena.

Sada su lokalne vlasti pokrenule grupni pravni postupak protiv medicinske sestre, koja će svjedočiti na sudu, optužene da je djeci davala lažna rutinska cjepiva. Osim vlasti, 42 obitelji podnijele su zajedničku tužbu zbog navodne pronevjere javnih sredstava i krivotvorenja dokumenata. Prema riječima odvjetnika obitelji, razmatraju proširenje tužbe na zločine protiv javnog zdravlja.

Regionalne zdravstvene vlasti potvrdile su da je medicinska sestra na dopustu, a istraga je proširena na još 400 djece.

Odvjetnik koji zastupa 42 obitelji uključene u sudski slučaj kaže za Euronews da se medicinska sestra čudno ponašala. “Roditelji su osjetili da se medicinska sestra čudno ponaša. Pokušala se sakriti dok je davala cjepiva, učinila je to vrlo brzo i bacila špricu u kantu s dozom unutra”, kaže Aitzol Asla za Euronews.

Laura Comonte rekla je da su je iznenadili komentari protiv cjepiva medicinske sestre kada je dovela svoje 18-mjesečno dijete na rutinsko šestovalentno cjepivo šest u jedan, koje se smatra jednim od najvažnijih u rasporedu cijepljenja djece i osigurava imunitet za potencijalno ozbiljne bolesti poput meningitisa, difterije, tetanusa i hepatitisa B, između ostalih.

“Čak mi je rekla da je najbolje cjepivo protiv tetanusa da dijete hoda boso po travi”, kaže Comonte. Prisjeća se i da je otprilike u isto vrijeme u vrtiću u koji ide njen sin izbio meningitis, ali se on srećom nije razbolio.

Vlasti su odlučile primijeniti dodatnu heksavalentnu dozu za 400 djece koje je medicinska sestra navodno cijepila. “Od sedam cjepiva koja je ova žena dala mojoj kćeri, morali su sva ponoviti”, kaže Alonso. Roditelji su zabrinuti da su djeca sada možda precijepljena “iako nam je rečeno da to nije ništa loše”, kaže majka.

Sestra je optužena da je neispravno koristila materijal koji je dostavila baskijska zdravstvena služba, koji je kupljen javnim sredstvima, ali nije korišten za namjeravanu svrhu. Odvjetnik obitelji kaže kako očekuje da će se još više obitelji pridružiti tužbi u nadolazećem tjednu.

Previous articleAmerikanac ispirao sinuse vodom iz pipe pa se zarazio amebom koja jede mozak i umro
Next articleOvo je jedina pjesma s ovogodišnjeg Eurosonga koja je trenutno slušanija od Mame ŠČ!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here