Mozaik

Andrea Chénier: Prva ovosezonska premijera u Zajcu

Andrea Chénier: Prva ovosezonska premijera u Zajcu

andrea chenier_ Kristina Kolar, Luis ChapaOpera Umberta Giordana, glazbena drama u četiri čina „Andrea Chénier“, kao prva ovosezonska operna premijera, bit će izvedena na pozornici HNK Ivana pl. Zajca u subotu, 14. studenoga 2015. s početkom u 19.30 sati. Pod ravnanjem maestra Villea Matvejeffa i u režiji Nenada Glavana, uz orkestar riječke Opere, nastupit će redom solističke snage riječkog ansambla predvođeni gostom Luisom Chapom u naslovnoj ulozi. U ulozi Maddalene nastupit će riječka prvakinja Kristina Kolar, a u ulozi Carla Gerarda riječki i nacionalni prvak Giorgio Surian.
U ostalim ulogama nastupaju Ivana Srbljan, Olga Kaminska, Mirella Katarinčić Toić, Siniša Štork, Voljen Grbac, Marko Fortunato, Dario Bercich, Slavko Sekulić, Sergej Kiselev, Darko Matijašević, Saša Matovina i Bojan Fuštar.
Giordanova djela tipična su veristička djela, a iako je skladao čak deset opera, Giordano je svjetsku slavu stekao samo jednom, upravo operom „Andrea Chénier“ skladanom 1896. i praizvedenom u Milanu iste godine, za koju je libreto prema povijesnim događajima spjevao Luigi Illica. U njemu opisuje razdoblje Francuske revolucije i sudbinu pjesnika Chéniera, osuđenog na smrt i giljotiniranog kao pristalicu monarhista. Opera puna strastvene melodike i sjajne instrumentacije i danas osvaja opernu publiku diljem svijeta..
U riječkoj inscenaciji opere, redatelj Nenad Glavan se, kako je rekao, bavio licem i naličjem revolucije, njenim pomalo shizofrenim karakterom, tadašnjim bogatim umjetničkim životom, subkulturama koje su se pojavile.
„Zanimao me, između ostalog, performans krvništva, ta industrija smrti odnosno javne egzekucije koje se prate u stanju transa, kako u to doba, tako i u današnje, kada egzekucije jednim klikom, na internetu vidi daleko veći broj ljudi. Zanimala me revolucija u svojim ikonama i festišizmima.“
Osim režije, Nenad Glavan potpisuje i scenografiju predstave, za koju je kazao da je nastala po uzoru na scenografiju Josefa Svobode, odnosno da nije samo vizualni, iluustrativni već dramaturški faktor predstave, gotovo poput još jednog lika.
Kostimografiju potpisuje Manuela Paladin Šabanović, svjetlo Dalibor Fugošić, a koreografiju i scenski pokret Oxana Brandiboura Kožul i Balazs Baranyai.
Zborovođa je Igor Vlajnić, koncertni majstor Romeo Drucker, dok uz članove orkestra i zbora Opere, u predstavi sudjeluju i članovi Baleta riječkog HNK Ivana pl. Zajca.
Inače, u Rijeci je opera „Andrea Chénier“ prvi put izvedena 1899., samo tri godine nakon praizvedbe u Milanu. Prvi put je premijerno postavljena u tadašnjem Narodnom kazalištu Ivan Zajc 30. prosinca 1953. godine pod ravnanjem maestra Borisa Papandopula i u režiji Antona Korena, da bi 1962. godine bila obnovljena pod dirigentskim vodstvom maestra Davorina Hauptfelda i u režiji Dinka Svobode. Posljednji je, ukupno 26. put, izvedena 1966. godine.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mozaik

More in Mozaik

Film ‘Kula smrti’ u ‘Art kinu’

spMay 20, 2019

Velika obljetnica Fiumanke – punih 20 godina riječke regate

spMay 20, 2019

Riječki tunel ponovno otvoren!

spMay 20, 2019

Riječki lutkari iz Kragujevca se vratili sa šest nagrada!

spMay 20, 2019

Završen je 10. Student Day Festival: Vatra, Urban, Edo Maajka i Darius Syrossian oduševili tisuće mladih

spMay 19, 2019

‘Leica format’: Najbolja predstava hrvatske drame od ‘Vježbanja života’?

spMay 19, 2019

Bare i Majke sinoć zapalili crne ovce u Baški

spMay 18, 2019

Rudimental sinoć ‘zaludio’ riječku publiku, večeras na SDF-u nastupaju Edo Maajka, Urban, Vatra i DJ Darius Syrossian

spMay 18, 2019

Kreće spektakularni koncertni program Student Day Festivala: Večeras Rudimental, TBF, Krešo Bengalka i drugi

spMay 17, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.