Home Vijesti Anketa N1: Filipović vodi pred Štimcem i Ostrogovićem, najviše rasli Ivaniš i...

Anketa N1: Filipović vodi pred Štimcem i Ostrogovićem, najviše rasli Ivaniš i Blečić Jelenović

625
0

Objavljena je nova anketa o podršci kandidatima za gradonačelnika Rijeke na predstojećim svibanjskim lokalnim izborima. Anketu je za televiziju N1 provela agencija MASMI na reprezentativnom uzorku 600 glasača iz Rijeke koji će sigurno ili vjerojatno izaći na lokalne izbore.

SDP-ov Marko Filipović zadržao je prednost. U odnosu na ožujak (20,6%), dva tjedna prije izbora vodi s 23,3%.

U borbi za drugo mjesto lagano su se izdvojili nezavisni Davor Štimac (16,3%) i Josip Ostrogović (14,1%).

Najveći rast bilježe PGS-ov Nikola Ivaniš, koji je sa 7,9% dosegao 12,1%, te Ana Blečić Jelenović (Lista za Rijeku) koja je s 2,6% skočila na 4,3%.

Najveći pad se dogodio Marinu Miletiću koji je pao na peto mjesto s 10,2%. Između Miletića i Blečić Jelenović u statističkoj grešci smjestili su se Nebojša Zelić s 4,9% i Katarina Peović s 4,5%. Vedran Vivoda ima 2%, a Hrvoje Burić 1%.

U potencijalnom 2. krugu Filipovića i Štimca odlučuju birači Liste za Rijeku

U anketi se ispitivalo i moguće izborne duele u 2. krugu protiv Filipovića. U kombinacijama s Ostrogovićem, Miletićem i Ivanišem, Filipović je u velikoj prednosti. Jedina neizvjesnost pojavljuje se u srazu sa Štimcem u kojem Filipović ima 39%, a Štimac 36,4% uz velik broj neodlučnih.
Analitičar N1 smatra da bi u tom slučaju mogli bi presuditi birači Liste za Rijeku koji se nalaze većinom oko centra.

Kako će izgledati novo Gradsko vijeće?

Anketa N1 istražila je i izborne preferencije u utrci za Gradsko vijeće. U varijanti istraživanja bez neodlučnih glasača kojih je oko 6%, SDP bi imao 25,1% i 9 vijećnika, HDZ 17,8% i 6 vijećnika, Štimac 13,9% i 4 vijećnika, Most 9,9% i 3 vijećnika, PGS 8,5% i 3 vijećnika, Možemo 8% i 2 vijećnika, Akcija 5,2% i 2 vijećnika i Lista za Rijeku 5% i 2 vijećnika. Radnička fronta, Domovinski pokret – HSP i Bura su ispod izbornog praga. Za većinu je potrebno 16 vijećnika pod uvjetom da je među 31 vijećnikom dovoljan broj zagarantiranih manjinskih vijećnika.

Previous articleMoguća odgoda popuštanja mjera 15. svibnja
Next articlePanel rasprava o političkoj pismenosti mladih u Rijeci: evo kako političku pismenost vide kandidati i kandidatkinje za gradonačelničku fotelju

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here