Home Vijesti Trebaju li učitelji prihvatiti ponudu Vlade i prekinuti štrajk?

Trebaju li učitelji prihvatiti ponudu Vlade i prekinuti štrajk?

120
0
Piše: Mario Nakić/Liberal.hr

Štrak u osnovnim i srednjim školama se nastavlja do petka. Hoće li trajati i dalje, ovisi o tome hoće li sindikati prihvatiti paket povećanja plaća od 10,4 posto koji im je vlada ponudila u utorak navečer.

Sindikati su najavili kako će danas dati na glasanje ponudu vlade, ali su naglasili su da to nije ono što su tražili.

Sastanak je trajao sedam sati, a tek iza ponoći premijer Andrej Plenković i sindikalni čelnici obratili su se medijima.

Plenković je naveo četiri datuma na koja bi se postupno povećale plaće zaposlenicima u hrvatskim školama.

Od 1. prosinca plaće bi se kroz dodatak granskom kolektivnom ugovoru povećale za 3 posto, od 1. siječnja za još dva, od 1. lipnja 3 posto te od 1. listopada još 2 posto.

Ukupno bi se u 2020. plaća povećala 10,4 posto. Usto stavljaju osigurač od 1 posto zbog koeficijenta, o kojima će se odlučivati nakon izbora da se izbjegne politizacija, a o njima bi uredba vrijedila za cijelu sljedeću godinu.

“Očekujemo da će, nakon što sindikati provedu odgovarajuće procedure, doći do okončanja štrajka te da počne škola od petka”, rekao je Plenković.

No u 10,4 posto koje je Plenković naveo uračunato je i povećanje koje je Plenković obećao za sve u javnom i državnom sektoru. Riječ je po povećanju od 6,12 posto na osnovicu plaće.

Sindikati su tražili 6.11 posto povećanja kroz koeficijente da bi se, kako su rekli, smanjila nepravda kada je riječ o plaćama učitelja u odnosu na druge u javnom sektoru. Oni, naime, imaju najniži koeficijent u odnosu na druge visoko obrazovanje zaposlenike u javnom sektoru.

Ovom ponudom vlade učitelji zapravo dobivaju 4,28 posto povećanja u odnosu na ostale u javnom i državnom sektoru, i to ne kroz koeficijente nego kroz dodatke na plaću, do kraja sljedeće godine.

Predstavnik sindikata Branimir Mihalinec izjavio je da to nije ono što su sindikati tražili te da će prepustiti članstvu da se izjasni o tome jer, kako je kazao, radi se o njihovim plaćama.

Prema onome što se moglo vidjeti sinoć ni on, ni drugi sindikalni lideri koji su bili na sastanku koji je trajao sedam sati, a u kasnim poslijepodnevnim satima je vođenje pregovora preuzeo premijer Plenković, nisu zadovoljni ponuđenim.

– Mi smo tražili koeficijente, vlada je prihvatila da o koeficijentima razgovaramo sljedeće godine, rekao je Mihalinec i dodao da je prošla ponuda bila nula te kako ova ponuda ne zadovoljava njihove zahtjeve. Odbio se izjasniti o tome je li on osobno zadovoljan i kazao kako to nije ono što su očekivali.

Sastanak sa sindikatima, koji je počeo u utorak oko 16.30, završio je oko ponoći. Prvo ga je vodio predstojnik Ureda premijera Zvonko Frka Petešić, a premijer Andrej Plenković im se pridružio nakon završetka sjednice vlade.

Zbog štrajka u školama koji je danas ušao u 32. dan, učenici osnovnih i srednjih škola propustili su 12 dana nastave. Prema najavi ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, propušteno će se nadoknaditi produljenjem školske godine i skraćivanjem praznika.

Previous articleVandali pošarali Gradinu!
Next articleU bivšu Zaru na Korzu stiže – Müller

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here