Home Kolumne Azra Zubić-Zec: Grad Rijeka je najveći krivac što je Sušak postao ruglo...

Azra Zubić-Zec: Grad Rijeka je najveći krivac što je Sušak postao ruglo grada

637
0

Poštovani,

Molimo Vas da objavite reagiranje VMO Centar-Sušak na Vaš članak:

„ Zašto se grad Rijeka maćehinski ponaša prema Sušaku?“

Kao prvo i mi bi voljeli saznati radi čega je takav odnos, čime je to naš Sušak zaslužio.

Ovom prilikom željeli bi istaknuti nekoliko činjenica koje su po nama bitne i koje su svakako pridonijele ovakvom izgledu Sušaka. Također, napominjemo da navedene činjenice odnose se isključivo na prostor MO Centar-Sušak, međutim, budući da su gotovo sve fotografije u Vašem članku upravo s područja našeg MO odlučili smo reagirati.

Prvenstveno treba reći da je grad Rijeka 90-ih godina prošlog stoljeća upisivao vlasništvo u svoju korist svega pa tako i onih nekretnina za koje danas niječe svoje vlasništvo. Kako su u centru Sušaka stare, stoljetne zgrade tako je bilo za pretpostaviti da su postojali i bivši vlasnici i na taj način većina zgrada potpala pod Zakon o naknadi. S obzirom da su upravni postupci vezani za povrat trajali desetljećima i u tom periodu dakle nije bilo stvarnog titulara vlasništva, imovina je propadala budući da stanari u tim zgradama nisu mogli utjecati na ništa pa tako ni na visinu pričuve nužne za održavanje zgrada.

Isto tako treba napomenuti da je Grad neosnovano i nezakonito dislocirao ordinacije Doma zdravlja iz Strossmayerove 26 kao i zatvorio možda i najvažniji vrtić „ Ciciban“ u Strossmayerovoj 24 usprkos protivljenju i djelatnika i roditelja i na taj način oštetio stanovnike MO Centar-Sušak. Ne samo da su ostali bez ordinacija i vrtića već domino efektom: ljekarne, pošte, dućana, kioska, banke čak i bez poštanskih sandučića te tako je Grad direktno utjecao na ovakvo današnje stanje. Treba reći da je Grad želio zatvoriti i osnovnu školu “„Centar“ no zahvaljujući glasnom protivljenju roditelja to mu nije uspjelo.

Dakle, sve ove godine Grad radi upravo protivno interesima žitelja pa stoga i opada broj stanovnika na tom nekada elitnom području. Koliko u stvari Gradu nije stalo do Sušaka i koliko je u stanju izvrtati činjenice samo da ne bi nešto potrošio na poboljšanje stanja može se isčitati iz očitovanja Grada na prijedloge komunalnih prioriteta. MO je kao komunalni prioritet ponudio uređenje Križanićeve ulice no kao razlog neprihvaćanja istog Grad navodi da je on samo djelomičan vlasnik toga prostora što je prvorazredni nonsens. Naime, tvrde da je vlasništvo Pasaža jednako omjeru vlasništva zgrada u njemu pa su zato vlasnici tih zgrada dužni održavati ga. Takvo što se rijetko čuje i protivno je svakoj logici. Kada je Grad kroz Student day festival 2015. godine dozvolio šaranje Pasaža odnosno Križanićeve tada mu nije bila važna vlasnička struktura, naposljetku ako je tako kako tvrde tada stanari kao vlasnici mogu zatvoriti taj prolaz međutim nije jasno zašto su ga onda održavali sve ove godine, primjerice Čistoća. Znači, kažu da Križanićeva nije javni prolaz jer sukladno omjeru u vlasništvu zgrada većinski vlasnik bili bi stanari.

Reći ćemo da smo mi kao MO tražili da upravo Grad održava izloge praznih prostora u Križanićevoj jer izgledaju kao ruglo grada i dokazuju da umjesto da su dobar primjer kako izlog treba izgledati pokazuju loš primjer drugima. Ista je stvar s izlogom bivšeg dućana Futura nova kraj škole Centar.

Još ćemo napomenuti da smo tražili kroz komunalne prioritete da se oplemeni prostor Sušaka i pokuša mu se vratiti barem dio nekadašnjeg sjaja pa smo predložili da se na postamente uz stubište koje povezuje Strossmayerovu s ulicom Podhumskih žrtava, a gdje su nekada i bili, vrate kandelabri jednaki onima u Križanićevoj kako bi se vizualno spojio i uljepšao prostor. Dodatni argument je i blizina hotela, te ne postoji razlog zašto se nešto ne bi uredilo. No i tome su doskočili navodom da se odbija prioritet jer kandelabra nema već 30 godina, a kažu i rasvjeta je dovoljna. Pametnom dosta.

Isto tako, moramo javno kazati da smo kroz komunalne prioritete željeli postaviti špinu kraj dječjeg i košarkaškog igrališta u ulici Hinka Bačića koji je ujedno i jedini prostor na području MO namjenjen za sport i rekreaciju što je itekako potrebno djeci u ovo današnje vrijeme. Naravno prijedlog je odbijen uz obrazloženje da imaju špinu na Jelačiću, dakle u drugom MO koji i nije na području Sušaka i do kojega morate proći nekoliko opasnih pješačkih prijelaza da bi popili malo vode i vratili se igri. Nažalost, ovaj primjer uz prethodni kandelabra pokazuju kako jedan službenik ili službenica mogu derogirati samo upravno pravo jednog VMO da raspolaže pripadajućim sredstvima komunalnih prioriteta bez pravog uistinu racionalnog objašnjenja. 

Ovo su ukratko primjeri radi čega naš Sušak izgleda ovako oronulo. Iz Grada nigdje ni ljubavi ni skrbi za njega. Iz svih razloga VMO Centar-Sušak borit će se za revalorizaciju i revitalizaciju Sušaka inzistirajući da nije dovoljno, a što je bila dosadašnja praksa, pokrpati koju rupu na kolniku ili možda dodati još neku kantu nego stvarno pokušati urediti naš Sušak i vratiti mu vrijednost koju je nekada imao.

Za VMO Centar-Sušak

Predsjednica Azra Zubić-Zec

Previous articleIzbrisan je kanal Croatia Recordsa na YouTubeu
Next articleLjude na Fejsu nasmijala ova fotka iz Dalmacije, odmah će vam biti jasno zašto

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here