Kolumne

BALENOV BLOG: Hoće li Riječani ubilježiti prvu veliku pobjedu protiv gradskih uhljeba?

BALENOV BLOG: Hoće li Riječani ubilježiti prvu veliku pobjedu protiv gradskih uhljeba?
grijalica

Jesu li riječki političari konačno spremni glasati po savjesti?

U Rijeci se zahuktala rasprava o Energu. U četvrtak 26. veljače održava se sjednica Gradskog vijeća koja bi mogla postati povijesna. Naime, već 25 godina vladajući SDP mogao bi prvi put ostati u manjini, ako njegov koalicijski partner HNS otkaže poslušnost. Na Dnevnom redu su dvije točke o Energu, prva je informacija o problematici vezanoj za tu tvrtku, a druga, mnogo zanimljivija – prijedlog Zaključka o izmjeni cijena za uslugu isporuke toplinske energije.

U sklopu tog prijedloga, naime, zadužuje se gradonačelnik Vojko Obersnel da poduzme mjere kojima će:

1. Vratiti cijene grijanja na one od prije 1. prosinca 2014., kada su bile 35 posto manje

2. Ukinuti fiksne naknade koje se plaćaju cijelu godinu, pa i u kolovozu na 30 stupnjeva

3. Omogućiti jednostavnije isključenje iz Energovog sustava grijanja

S obzirom da Obersnel minulih dana grčevito brani Energo, direktora Sanjina Kirigina, cijene i fiksne naknade, veslajući pritom ne uzvodno, nego uz Mount Everest, ako ovaj prijedlog prođe bit će to njegov veliki poraz. Zapravo ne samo veliki, nego i prvi poraz, jer uvijek dosad je imao komotnu većinu i kontrolu, pa nije ni mogao gubiti taman sam sebi zabijao golove. Ono što je pritom za javnost mnogo zanimljivije čak i od prvog poraza neprikosnovenog riječkog gradonačelnika jest izgledni efekt lavine koja bi se mogla zakotrljati ako ovaj prijedlog prođe – a to je prva velika pobjeda Riječana protiv gradskih uhljeba.

Ako se izglasa ovaj prijedlog, naime, Energo će se naći na rubu propasti. Budući da ionako, čak i s povećanjem cijene i fiksnom naknadom posluju u minusu, povratak cijene na onu od prije 1. prosinca i ukidanje naknade vjerojatno će predstavljati odlučujući udarac. Završni nokaut mogla bi biti treća točka prijedloga, jednostavnije isključenje iz Energovog sustava grijanja. Građanima je naime već toliko prekipilo da će u slučaju olakšanja tog procesa vjerojatno masovno početi napuštati Energo. Na taj način ovaj notorni gradski gubitaš počet će gubiti i ono malo smisla što je do sada imao. U boljem slučaju po njega mogao bi opstati sa znatno manjim obimom posla i brojem zaposlenih, a u gorem – potpuno se ugasiti. To neće biti katastrofa za Rijeku jer se preko Energa trenutačno grije tek oko 10.000 od 50.000 kućanstava u gradu, odnosno svako peto. Alternativnih i jeftinijih rješenja dakle ima sasvim dovoljno.

– Ako su Energove toplane nerentabilne, onda sustav centralnog grijanja treba ugasiti, a građanima pripremiti alternativna rješenja za grijanje. Sve je jeftinije od ovoga što imaju sada, rekla je Tea Mičić Badurina, predjednica riječkog PGS-a na konferenciji za novinare.

PGS je jedan od partnera koji su pokrenuli “slučaj Energo”, uz Listu za Rijeku, Laburiste i Akciju mladih. Pretpostavka je da će im se pridružiti stranke desnice, a do većine u Vijeću onda ostaju još samo HNS-ovci. Premda vjerna SDP-u, ova stranka tradicionalno naginje liberalnom svjetonazoru, što stoji i u nastavku njezinog naziva – liberalni demokrati. A slobode tržišta i sloboda od terora javnog sektora među osnovnim su postavkama liberalizma. Ako HNS i u ovom slučaju ostane uz SDP, to neće biti samo licemjerno napuštanje liberalnih načela, nego i građana koji su ih izabrali. Bit će zanimljivo vidjeti kako će glasati i drugi SDP-ovi partneri, IDS koji je također blizak liberalnim idejama, a pogotovo HSU, s obzirom da su umirovljenici među najpogođenijima zbog cijena grijanja u Rijeci. Naravno, SDP-ovi vijećnici također ne bi smjeli zaboraviti ljude koji im već desetljećima ukazuju povjerenje.

Kada bi političari imali savjesti, ovaj prijedlog prošao bi jednoglasno. I to sve usprkos činjenici da je Obersnel u pravu kada kaže da Energo ne smije spuštati cijene. To je doista tako, ali samo pod pretpostavkom da Energo iz nekog razloga mora postojati, i to u sadašnjem obimu. A ne mora. U gradskoj tvrtki koja je minulih godina zaposlila 15 novih ljudi iako joj je pala količina posla – jednostavno su se prezaigrali, a očito su i previše bili uvjereni da su građani budale. Simpatije javnosti više nemaju, a vijećnici to znaju. U četvrtak 26. veljače piše se povijest riječke politike…(Izvor: Balenov blog)

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Kolumne

Venecuelanac za RD o krizi u svojoj zemlji – “Imam poruku za sve Hrvate!”

spMarch 19, 2019

Denis Kuljiš: Pervana za predsjednika!

spFebruary 28, 2019

Vi to ozbiljno? Zašto nacionalna država u Rijeci/Fiume nije bila jedina opcija nakon pada Austrougarskog imperija?

spFebruary 18, 2019

Za vrijeđanje mrtvog predsjednika 15 dana zatvora, za vrijeđanje živih Riječana niti prijava!

February 13, 2019

Mario Nakić: Trst je naš!

spFebruary 12, 2019

Denis Kuljiš: Hrvatska i Rijeka ponovno s Mađarima?

spJanuary 20, 2019

Riječki kafe: Od Loleka i Boleka, do Ekonomskog tigra Nove Europe

spJanuary 16, 2019

Denis Kuljiš: U 2.krug predsjedničkih izbora idu Kolinda i Kolakušić!

spJanuary 15, 2019

Denis Kuljiš: Upravljaju li Hrvatskom amateri?

spJanuary 5, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.