Home Vijesti Biden osigurao 306 delegata; istu brojku je Trump osvojio 2016. godine

Biden osigurao 306 delegata; istu brojku je Trump osvojio 2016. godine

989
0
Konačan rezultat predsjedničkih izbora (plava boja=demokrati, crvena=republikanci)

Pobjedama u Georgiji i Arizoni, Biden je dosegnuo brojku od 306 delegata. 

Biden je osigurao tijesnu pobjedu u ove dvije savezne države, koje donose 16 (Georgia) i 11 delegata (Arizona).

U Georgiji Biden je pobijedio s 14000 glasova prednosti (odnosno 0,3 posto više od Trumpa), dok je u Arizoni pobijedio s 11000 glasova prednosti (prednost od 0,3%).

Pobjeda u ove dvije države praktički dovodi do konačnog rezultata u broju delegata: 306 delegata za Bidena, 232 delegata za Trumpa.

Konačan rezultat predsjedničkih izbora (plava boja=demokrati, crvena=republikanci)

Joe Biden je pobijedio je u 25 država i u District of Columbia – područjima u kojima živi 57 posto američkog stanovništva.

Trump je, s druge strane, također pobijedio u 25 država, ali s obzirom da su te države manje naseljene, donose i manji broj degelata. U apsolutnim brojkama glasova, Biden je dobio 78 milijuna glasova, dok je sadašnji predsjednik dobio 73 milijuna glasova. Koliko je izborna izlaznost utjecala na rezultat, dovoljno govori podatak da je Hillary Clinton (koja je 2016. dobila više glasova od Trumpa, ali manje delegata) svojedobno dobila 65 milijuna glasova.

Bidenova je preokrenuo rezultat u pet saveznih država – Georgiji, Arizoni, Michiganu, Pennsylvaniji i Wisconsinu.
Donald Trump, s druge strane, nije pobijedio ni u jednoj državi u kojoj je Hillary Clinton pobijedila 2016. godine. Ukratko: nije “preokrenuo” rezultat u ni jednoj saveznoj državi.

Zanimljivo je spomenuti da je Trump 2016. godine pobijedio s jednakim brojem delegata kao Biden 2020. godine. Na stranu brojke i Bidenova prednost, D. Trump ne priznaje rezultate. Trumpovo nepriznavanje rezultata je jako kritički komentirao poznati svjetski šahist i politički aktivist Garry Kasparov:

“Nakon što je pohvalio diktatore, napao veterane, omalovažao i žene, diskreditirao našu demokraciju i obrukao u pandemiji, možemo se samo nadati da je i Trump shvatio poruku.
Ne možemo točno znati što će Trump raditi posljednjih dana svog mandata, osim da će, što god to bilo, misliti samo na sebe.
Ako proglasi pobjedu u izbornoj noći, bez obzira na nebrojene glasačke listiće, što onda? Što ako cijele izbore nazove prijevarom, podvalom i zahtijeva zaustavljanje brojanja? Ili ako naoružane Trumpove pristaše poslušaju njegov poziv za zastrašivanje birača na biralištima? Što ako na Twitteru napiše “OSLOBODIMO AMERIKU!” a njegovi MAGA fanovi reagiraju?
Možda kolutate očima, ali takve stvari nisu nezamislive ili čak nerealne. Normalni ljudi ne vole zamišljati strašne događaje, zbog čega ih autokrati neprestano iznenađuju.”

Garry Kasparov MasterClass Review (2020): My Verdict - Hack Spirit

Previous articleU Hrvatskoj 2.866 novih slučajeva, 38 preminulih. U PGŽ 240 novozaraženih
Next articleU ponedjeljak brza i žestoka promjena vremena

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here