Home Biznis Bilo da se radi o svjetlosti ili da je riječ o savjetima...

Bilo da se radi o svjetlosti ili da je riječ o savjetima kako napraviti savršeno osvijetljen dom

246
0

Svjetlost je neizostavan element svakog interijera. Stvara ugodnu atmosferu i neposredno utječe na to kako se osjećate kod kuće. Inspirirajte se našim savjetima koji će Vaš dom preplaviti svjetlošću i udobnošću.

Opremanje sobe samo jednim stropnim svjetlom česta je pogreška pri opremanju interijera. Jedna svjetiljka u dnevnoj sobi jednostavno nije dovoljna. Što više izvora svjetlosti ima u sobi, to bolje. Tajna uspjeha je uravnotežena kombinacija jačeg i slabijeg osvjetljenja. Stvorit ćete savršeni kontrast koji će prostoru dati atmosferu i pružiti Vam priliku da promijenite snagu osvjetljenja sukladno Vašem raspoloženju.

Kladite se na LED rasvjetu

U odnosu na klasične, LED žarulje imaju puno duži životni vijek, u prosjeku trajući i do 25.000 sati, odnosno oko 15 godina. Uz to, LED rasvjeta nudi beskrajne mogućnosti, bilo u pogledu svjetlosne boje i intenziteta, bilo da se radi o dizajnu svjetiljke. Međutim, imajte na umu da svjetiljka uvijek treba u potpunosti odgovarati i ostaloj opremi prostorije. Pretraživač FAVI.hr olakšat će Vam odabir rasvjete koja najbolje odgovara Vašem interijeru zahvaljujući pametnom filtriranju stilova interijera.

Osvijetlite detalje

U interijeru ne morate obavljati samo praktičnu funkciju. Kombinacija svjetiljki različitih oblika, boja i veličina nudi Vam da na mnogo načina istovremeno preplavite svoj dom svjetlošću i tipičnim stilom. Rasvjeta za dobro raspoloženje pruža ugodan aranžman, naglašava dubinu sobe i ispunjava je opuštenom atmosferom. Ako volite prije svega dizajn i ukras, birajte među stolnim svjetiljkama. Danju ukrašavaju komode, prazne kutove i police, navečer zidove posebnom igrom sjena. Ostale mogućnosti su razni lagani lanci s lampionima ili LED trakama pomoću kojih policu, ormar ili mrtvu prirodu možete osvijetliti sobnim biljkama.

Orijentirajte se u lumenima

U slučaju štednih žarulja, watt-i određuju samo potrošnju energije pa pri odabiru obratite pažnju na svjetlosni tok ili na intenzitet svjetlosti. Daje se u lumenima, a može se naći na pakiranju žarulja pod kraticom lm. Imajte na umu da Vašim očima treba drugačiji intenzitet svjetlosti za čitanje, rad ili opuštanje. Ovisno o vrsti svjetiljke, odaberite žarulju s prikladnim intenzitetom svjetlosti:

Stropna rasvjeta 800 lm

Radne svjetiljke 400 do 500 lm

Svjetiljke za čitanje 200 lm

Dekorativna rasvjeta oko 200 lm

Savjet: Moderna LED rasvjeta opremljena je prigušivačima zahvaljujući kojima intenzitet svjetlosti možete prilagoditi svom raspoloženju.

Odaberite ispravnu boju svjetlosti.

Sljedeća važna informacija na pakiranju žarulja je broj kelvina (K). Oznaka ‘K’ korisnika informira o tome koju nijansu svjetlosti emitira žarulja što je ključno kada su interijeri pravilno osvijetljeni. Važi pravilo da što je više Kelvina, hladnija je boja. U prostorijama u kojima se uglavnom odmarate prikladno je toplo osvjetljenje, dok koncentraciju i produktivnost podržava hladna svjetlost.

Savjet: Hladno svjetlo štedi oči i stoga je idealno za osvjetljenje radnih površina, dok toplo svjetlo može stvoriti ugodnu atmosferu za opuštanje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here