Home Vijesti Bivša ostala živjeti u njegovom stanu pa joj isključio struju. Osuđen je

Bivša ostala živjeti u njegovom stanu pa joj isključio struju. Osuđen je

80
0

Muškarac (45) proglašen je krivim i osuđen jer je bivšoj izvanbračnoj supruzi, koja je nakon prekida ostala živjeti u njegovu stanu, isključio struju, javlja Danica.

Osuđen je zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji te mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od pet dana uz primjenu uvjetne osude te je obvezan platiti troškove prekršajnog postupka u iznosu od 120 kuna.

On se žalio na presudu, ali Visoki prekršajni sud u Zagrebu odbio je njegovu žalbu. Uz to, naložio mu je da dodatno plati i 200 kuna troškova žalbenog postupka.

Prema presudi, on je “podnio zahtjev distributeru električne energije za privremenom obustavom isporuke električne energije za stan u kojem živi njegova bivša izvanbračna supruga, koja je na koncu i obustavljena”.

Ona kao najmoprimac izbjegava kroz ugovorni odnos regulirati status s vlasnikom stana u kojem jedino ona troši električnu energiju te se protupravno nalazi u stanu, zbog čega po mišljenju osuđenog nisu ostvarena sva zakonska obilježja prekršaja niti on može biti proglašen krivim.

Međutim okrivljenik u žalbi bezuspješno pokušava nametnuti zaključak da nije imao predodžbu o tome da čini nešto što je zabranjeno te da je pravilno postupio, smatra sud.

Neosnovan je i žalbeni navod kojim ističe i da njegovo postupanje nije prekršaj jer u vrijeme počinjenja više nije bio u izvanbračnoj zajednici sa žrtvom nasilja te da je on vlasnik stana u kojem je ona ostala živjeti.

Naime, ukazuje se okrivljeniku da se odredbe Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji primjenjuju i na bivše izvanbračne partnere, a da se oblik ekonomskog nasilja u obitelji u vidu onemogućavanja korištenja imovine može ostvariti neovisno o tome tko je vlasnik te imovine, tumači prekršajni sudac.

Na temelju obrane okrivljenika on je, de facto, priznao da je onemogućio bivšoj izvanbračnoj partnerici korištenje stana u kojem živi, i to isključenjem električne energije, te joj onemogućio osnovne uvjete za život i boravak u stanu, zaključuje se u pravomoćnoj presudi.

Previous articleDanilo Veiga novi igrač HNK Rijeka
Next articleDoznao je da mu žena ima profil na pornografskoj stranici, naručio seks i snimio što joj je napravio

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here