Home Vijesti Bivši agent FSB-a: Putin će biti dokrajčen

Bivši agent FSB-a: Putin će biti dokrajčen

115
0

Bivši agent FSB-a i desni nacionalist Igor Girkin (Strelkov) objavio je svojim pratiteljima na Telegramu da bi Vladimir Putin mogao biti stjeran s vlasti zbog velikih ruskih gubitaka u Ukrajini.

U najnovijoj objavi rekao je da bi novi ratni ili ekonomski šok mogao dovesti do Putinovog kraja. “Sve što bi bilo potrebno je izbijanje inflacije ili još koji vojni neuspjeh da Putin bude dokrajčen”, rekao je.

Otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu Girkin je uglavnom daleko od fronta objavljivao snimke u kojima kritizira poteze ruske vojske i rukovodstva, kao i rukovodstva DNR-a i LNR-a. Također, često je otkrivao detalje vezane za političke sukobe na okupiranim dijelovima Ukrajine, kao i u samoj ruskoj vojsci.

Tko je Igor Strelkov?

Ovaj 51-godišnji Rus, deklarirani ruski nacionalist, bio je agent ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) od 1996. do 2013., navodno u protuterorističkoj jedinici. Budući da je FSB svojevrsni militarizirani (odnosno još više militarizirani) ekvivalent američke CIA-e, Strelkov se u tom razdoblju, prema pisanju Moscow Timesa, borio u Drugom čečenskom ratu. Prema navodima ruske nevladine organizacije za ljudska prava Memorijal, tamo je sudjelovao u otmici i ubojstvu više čečenskih civila.

2014. godine Igor Girkin bio je u samom središtu zbivanja u Ukrajini. Sa skupinom naoružanih ljudi stigao je na Krim, gdje su, prema njegovom priznanju, natjerali lokalne zastupnike da glasaju za referendum o odcjepljenju prijeteći im oružjem.

Nakon referenduma napustio je Krim, ali je ubrzo opet ušao u Ukrajinu, ovaj put u Donjecku oblast, ponovno sa skupinom naoružanih ljudi. Njegova ekipa zauzela je upravne zgrade u Slavjansku i proglasila stvaranje DNR-a. Girkin je čak jedno vrijeme bio i ministar obrane DNR-a. Nakon sukoba s lokalnim vođama DNR-a vraćen je u Rusiju.

Povezuje ga se s rušenjem malezijskog putničkog aviona, pri čemu je poginulo 298 putnika, zbog čega mu se u Haagu sudi u odsutnosti. Tužiteljstvo za Girkina traži doživotni zatvor. Također, ukrajinski sud stavio ga je na tjeralicu.

Previous articleStigla je i potvrda – na stadion u Beču dolazi 20 tisuća Hrvata
Next articleLažna vojnikinja mu slala paket, 60-godišnjak joj za ‘carinjenje’ uplatio 2 i pol tisuće eura!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here