Home Mozaik Bivši veleposlanik Vidmarović: Lovren je bio u pravu, Baby Lasagna je širio...

Bivši veleposlanik Vidmarović: Lovren je bio u pravu, Baby Lasagna je širio sotonističku simboliku

150
0

Nedavno se u raspravu uključio bivši hrvatski veleposlanik Đuro Vidmarović, komentirajući izjavu Dejana Lovrena o pobjedniku Dore koji je, prema Lovrenu, koristio sotonistički pozdrav. Bivši veleposlanik je podržao Lovrena, ističući kako poznati hrvatski nogometaš ima pravo, te je u podužem postu iznio svoje argumente.

Analiza Đure Vidmarovića

Vidmarović je naveo da je pjevač iz Umaga, poznat pod pseudonimom “Baby Lazanja”, učestalo koristio pozdrav “Mano cornuto” tijekom svojih nastupa na Dori. Prema Vidmaroviću, ovaj pozdrav, poznat i kao “Devil’s horns” ili “Rogata ruka”, predstavlja simboliku sotonizma.

“Zbog mlađih čitatelja treba kazati kako je slavni nogometaš Lovren bio u pravu. Pjevač iz Umaga koji je nastupao pod pseudonimom „Baby Lazanja“ javno je učestalo pozdravljao TV javnost demonskim, odnosno sotonističkim pozdravom ‘Mano cornuto’. On je, očito, znao zbog čega to čini. Njegov nastup kao i odjeća koju je nosio bili su oblikovani u tom stilu. Pozdrav koji su sotonisti odabrali kao znak vlastitoga raspoznavanja, ali i javnog očitovanja naziva se ‘Devil’s horns’, ‘Rogata ruka’, ili ‘Mano cornuto’. Ovaj je pozdrav znak odanosti “rogatome bogu“, pripadnika sotonističkog kulta, odnosno pozdrav sotoni”, napisao je Vidmarović.

Simbolika “Devil’s Horns” i Heavy Metal Kultura

Vidmarović je dalje pojasnio kako “Devil’s horns” ima duboko ukorijenjenu simboliku u heavy metal kulturi. Iako ovaj znak često povezuju s antikršćanstvom i sotonizmom, obožavatelji heavy metala nisu nužno sotonisti. Često se koristi kao provokacija s komercijalnom namjerom.

“U tom značenju ovaj se znak-pozdrav naziva i ‘metalni rogovi’ kao signum heavy metal kulture. ‘Devil’s horns’ je simbol antikršćanstva, Antikrist i sotonizam pojavljuju se i u death metalu. Za razliku od izvođača, obožavatelji u pravilu nisu sotonisti, a cilj pjevača je u prvom redu stvaranje provokacije, često s komercijalnom namjerom. Iako se ‘rogata ruka’ zove ‘devil’s horns’ (vražji rogovi), ima tumačenja da taj znak (i pozdrav) ne predstavlja sotonu nego je znak heavy metalaca. U Hrvatskoj ‘metalni rogovi’ nisu uobičajen pozdrav i češće se vezuju uz sotonizam nego uz rock kulturu,” dodao je Vidmarović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here