Home Vijesti Blažević definitivno izgubio većinu u Kazališnom vijeću, hoće li ga spasiti HDZ?

Blažević definitivno izgubio većinu u Kazališnom vijeću, hoće li ga spasiti HDZ?

401
0

Intendant riječkog kazališta Marin Blažević definitivno je izgubio većinu u Kazališnom vijeću koje upravlja HNK Ivan Zajc. Rezultat je to dopunskih izbora za predstavnika zaposlenika i umjetnika u Kazališnom vijeću koji su za nove članove iznjedrili Dražena Mikulića i Slavka Sekulića. Naime, obojica su s intendatnom – u sukobu, kao i poveći broj zaposlenika nacionalne kazališne kuće. Sada Kazališno vijeće ima četiri od ukupno pet članova i može pravovaljano odlučivati. Predstavnici Grada Rijeke u kazalištu su dopredsjednik Kazališnog vijeća Bojan Šober, koji se otvorenim pismom već obračunao s Blaževićem, nazvavši ga diktatorom, te Zvonimir Peranić koji je stava da kao predstavnik Grada u Kazališnom vijeću treba zastupati stav osnivača, odnosno Blaževićevog poslodavca. A to prema važećim zakonskim odredbama nije gradonačelnik nego Gradsko vijeće koje izabire tri člana Kazališnog vijeća i putem njih većinski upravlja kazalištem. Za razliku od gradonačelnika koji je stao iza intendanta, Gradsko vijeće mu je nedavno srušilo financijski izvještaj i na taj način poručilo da više ne stoji iza njegovog rada. Posljedica je to promjene stava tri vijećnika PGS-a koji su u prošlosti bezrezervno podržavali Blaževića da bi sada postali njegovi najžešći protivnici.

Nedostajućeg petog člana Kazališnog vijeća trebao bi Gradskom vijeću predložiti gradonačelnik ali njegov izbor više nije toliko bitan jer su odnosi snaga u resetiranom Kazališnom vijeću jasni – Blaževiću zbog narušenih odnosa prijeti pokretanje postupka za opozivom s mjesta intendanta. Prema proceduri, takvu odluku pokreće Kazališno vijeće, a potvrđuje Gradsko vijeće u kojem postoji jasna većina za takvu odluku jer Blaževiću leđa čuva jedino SDP koji je u jasnoj manjini.

Međutim, posljednji Blaževićev adut je ministrica kulture Nina Obuljen za koju se u kuloarima tvrdi da uz riječkog gradonačelnika bezrezervno podržava Blaževića do te mjere da je spremna zabraniti riječkom HDZ-u da digne ruku za njegov opoziv. Dogodi li se takav scenarij SDP i HDZ bi zajedno imali dovoljno ruku za spašavanje aktualnog intendanta i Blažević bi ostao na poziciji za koju se mjesecima grčevito bori unatoč sve većoj opoziciji zaposlenika ali i javnosti koja preispituje brojne nedosljednosti i sumnje u kršenje zakona u upravljanju riječkim hramom kulture.

Previous articleMama upozorila na opasan dodatak na igralištu ispred Dječje kuće! (FOTO)
Next articleMuškarac u SAD-u silovao curicu. Zatrudnila je. U svojoj saveznoj državi ne može pobaciti!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here