Home Vijesti Blečić Jelenović odgovorila Komadini: U odnosu PGŽ i Rijeke prevladava neprijateljstvo umjesto...

Blečić Jelenović odgovorila Komadini: U odnosu PGŽ i Rijeke prevladava neprijateljstvo umjesto suradnje!

738
0

Nakon što je župan Komadina reagirao na prozivke o županijskom nedovoljnom ulaganju u Rijeku kandidata za župana Marinka Koljanina i gradonačelnice Ane Blečić Jelenović tvrdnjom kako PGŽ ulaže u riječke ustanove oko 100 milijuna kuna godišnje, reagirala je kandidatkinja Liste za Rijeku za gradonačelnicu čije reagiranje prenosimo u cijelosti:

Župan Zlatko Komadina osjetio se prozvanim. Doživio je da ga kritiziraju, a ne samo da mu plješću, pa se malo uznemirio. Ipak se bliže izbori.
Ako je tako komunicirao s dosadašnjim gradonačelnikom Rijeke, zapravo razgovarajući sam sa sobom i sebe uvjeravajući kako je u pravu, onda se i ne treba čuditi njihovoj “idiličnoj” suradnji i nepostojećim zajedničkim ulaganjima u riječke projekte.
Zato je nervozno, upregnuvši prije toga sve pročelnike da mu dostave podatke i sažetke, počeo nabrajati sve što Primorsko-goranska županija tobože navodno ulaže u Rijeku. Tako je nabrojao srednje škole o kojima brine Županija i u koje idu djeca iz šire i bliže riječke okolice, a za što im je inače novce osigurala država. Nabrojio je i muzeje čiji je osnivač, a koji se eto nalaze u Rijeci pa ispada da je to neka donacija Županije Gradu Rijeci. Potom je nabrojio zdravstvene ustanove koje se opet, gle čuda nalaze u županijskom središtu i najmnogoljudnijem mjestu, gdje su i najpotrebnije, a ne recimo na otoku Plavniku ili na Golom otoku, gdje nema stanovnika. Pa je onda spomenuo i EPK da se čovjek zapita bili uopće bilo normalno da je Rijeka bila Europska prijestolnica, a da Županija ničim nije pridonijela, isto kao što je naveo “desetke milijuna kuna” koje su otišle raznim udrugama u Rijeci, jer bi valjda udruge trebale imati sjedište na Risnjaku a ne tamo gdje su aktivni ljudi. Čak je spomenuo i Platak i obje Thalassotherapije, opatijsku i crikveničku, koje, kako kaže, “koriste i građani Rijeke”, navodeći ukupno100 milijuna kuna ulaganja, te “istaknuo da se posljednjih dana u javnom prostoru nalazi dosta nerazumijevanja i neznanja, možda i zlonamjernih teza oko same uloge Županije, kao i njezinih ulaganja”.
Imaginarni javni prostor, o kome Komadina općenito govori da ne bi morao spomenuti koje su ga kritike zapravo najviše zapekle, do sada je očito navikao samo na hvalospjeve, ali s time treba konačno završiti. Istina, kažu, boli.
Gospodin Komadina, naravno, manipulirajući podacima u svom javnom obraćanju nije spomenuo sportsku infrastrukturu u Rijeci, o kojoj sam prije nekoliko dana govorila podsjetivši da Županija u nju nije uložila ni kune. Nije govorio ni o tome da s Gradom Rijekom nije uspio ili nije želio dogovoriti objedinjavanje razvojnih agencija, a nije spomenuo ni sijaset drugih ustanova i tvrtki kojima zajednički trebaju upravljati Grad Rijeka i Županija a koje godinama pate, razvojno i kadrovski, jer Komadina nije komunicirao s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom.
Nije zapravo progovorio o onome što smo zapravo preko primjera sporta htjeli istaknuti: da Županija financira samo ono što po zakonu mora, a da je pod njegovim vodstvom propustila razviti takav odnos s Gradom Rijekom koji bi, kroz različita infrastrukturna ulaganja i projekte, rezultirao bržim razvojem i grada i županije. Svaka normalna regija u Europi u svojoj strategiji razvoja polazi od svog središta i na njemu temelji budućnost. U primjeru Primorsko-goranske županije i Rijeke u posljednjih dvadesetak godina, nažalost, prevladalo je rivalstvo pa i neprijateljstvo, osobno i institucijsko, a ne partnerstvo i suradnja. Tu je za reći da novčići zvekeću zajedno, a ne svaki za sebe. Sve je to na žalost na štetu građana Rijeke i Županije.
Zato poručujem županu Komadini da je njegova obrana tanka i neuvjerljiva i ne znam zašto izbjegava odgovore na jasna i konkretna pitanja. Bilo bi za očekivati da se oprosti od funkcije župana na kraju svog petog mandata, nego što će otići poražen nakon zbrajanja rezultata skorašnjih izbora. Izabrao je drukčije i sada će snositi posljedice svog izbora. Vrijeme je za promjene.

Previous articleAnthony Hopkins neočekivano reagirao na vijest o osvajanju Oskara za film Otac.
Next articleAutotrolej predstavio 10 novih autobusa na riječkom Korzu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here