Home Vijesti Autotrolej predstavio 10 novih autobusa na riječkom Korzu

Autotrolej predstavio 10 novih autobusa na riječkom Korzu

1714
0

Predstavljeno je 10 od ukupno 32 nova autobusa KD Autotrolej nabavljenih u sklopu projekta “Jačanje sustava javnog prijevoza” za koji su sredstva osigurana putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) u sklopu Urbane aglomeracije Rijeka.

Ovih 10 novih solo autobusa kao pogonsko gorivo koriste stlačeni prirodni plin (SPP). Riječ je o vozilima Crossway Low entry Iveco, gradsko-prigradskog tipa, kapaciteta 76 putnika, ukupne vrijednosti 21.009.375,00 kuna s PDV-om.

Europskim projektom do podizanja standarda u javnom gradskom prijevozu

EU projekt „Jačanje sustava javnog prijevoza“ obuhvaća modernizaciju postojećeg voznog parka s ukupno 32 nova autobusa, a uključuje i uvođenje informativnih displeja na autobusnim stajalištima, postava pametnih semafora na raskrižjima te izrada mobilne i web aplikacije kojom se najavljuju dolasci autobusa. Ciljevi projekta su unaprjeđenje kapaciteta i povećenje brzine putovanja, smanjenje operativnih troškova, unaprjeđenje pouzdanosti i sigurnosti prometa, smanjenje emisije štetnih plinova i zagađenja zraka, povećanje broja putnika u javnom prijevozu u odnosu na osobna vozila te prilagođavanje EU standardima uvođenje modernih sustava obavješćivanja putnika.

Sredstva za projekt „Jačanje sustava javnog prijevoza“ osigurana su iz Kohezijskog fonda putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) za Urbanu aglomeraciju Rijeka. Ukupna vrijednost projekta je 81 milijun kuna, od čega odobrena EU bespovratna sredstva iznose 54.5 milijuna kuna.

Podsjetimo, sredinom veljače ove godine predstavljeno je 7 zglobnih niskopodnih autobusa gradskog tipa marke MAN Lions City G, kapaciteta 143 putnika i ukupne vrijednosti gotovo 22 milijuna kuna. Potom je u ožujku u promet pušteno 10 novih dizel minibus vozila Otokar Navigo c, koji imaju kapacitet 47 putnika i raspolažu s 21 sjedećim mjestom, a koriste se na gradskim i županijskim linijama koje imaju manji broj putnika. Ukupna vrijednost 10 dizel minibus vozila iznosi malo više od 10 milijuna kuna. Također, u sklopu spomenuta 32 vozila, u promet će uskoro biti pušteno i preostalih 5 solo prigradskih autobusa čija vrijednost iznosi 8.165.625,00 kn s PDV-om.

Dodajmo, tijekom proteklog mandatnog razdoblja Urbana aglomeracija Rijeka je za ukupno 18 projekata putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) osigurala ukupno više od 560 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava.

Nastavak uvođenja ekološki i troškovno učinkovitijih SPP autobusa

Gradonačelnik Vojko Obersnel ja kazao kako je specifičnost novih autobusa pogon  na stlačeni prirodni plin. KD Autrolej i Grad Rijeka do sada su nabavili i u promet pustili 40 novih autobusa koji kao pogonsko gorivo koriste ekološki prihvatljiv stlačeni prirodni plin (SPP) a sve s ciljem smanjenja stakleničkih plinova. Do sada je nabavljeno 20 solo vozila, 10 minibusa, 8 zglobnih, te 2 midi busa ukupne vrijednosti 74 milijuna kuna.

“Ostalo nam je još pet autobusa koji će stići u naredna dva tjedna i time smo zaključili ovaj projekt koji se realizira putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja. Lani smo predstavili 22 autobusa koji su također nabavljeni europskim sredstvima putem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Možemo reći da smo u dvije godine nabavili 54 nova autobusa, što je gotovo pola svih autobusa koje Autotrolej ima i time značajno povećali standard naših sugrađana u javnom gradskom prijevozu. Posebnost ovih autobusa je da pokazuju privrženost Rijeke i Autotroleja pa na sebi imaju simbol HNK Rijeka i natpis Zajedno smo Rijeka. Vjerujem da će dugo i sretno voziti kao što će i Rijeka dugo i sretno igrati na nagometnim terenima, rekao je gradonačelnik te dodao kako će se nabava autobusa nastaviti i u narednom periodu i time u potpunosti obnoviti vozni park Autotroleja.” – izjavio je Obersnel.

Stavljanjem u promet tih prvih 40 autobusa koji kao gorivo koriste SPP Grad Rijeka i KD Autotrolej ispunili obveze iz Akcijskog plana energetski održivog razvitka Grada Rijeka (SEAP) u mjerama za smanjenje emisije CO2 iz sektora prometa, odnosno, ispunjena je obveza inicijative Europske unije koja je 2009. godine potpisana u Povelji gradonačelnika a kojom smo se opredijelili za smanjenje emisije stakleničkih plinova za 20% do 2020. godine.

S danas predstavljenih novih 10 solo SPP autobusa, vozni park KD Autotrolej ukupno ima 50 vozila koji kao pogonsko gorivo koriste stlačeni prirodni plin.
Putem dva EU projekta nabavljena ukupno 54 nova autobusa.

Nabavka novih 32 autobusa u sklopu projekta “Jačanje sustava javnog prijevoza” nastavak je procesa modernizacije voznog parka Autotroleja u sklopu koje su prošle godine EU sredstvima kupljena 22 nova autobusa i to putem projekta „No regret“ iz Kohezijskog fonda EU, kada je osigurano 38 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Kroz ova dva projekta vozni park Autotroleja obnavlja se s ukupno 54 nova autobusa.
KD Autotrolej trenutno raspolaže sa 156 vozila, a nabavkom ovih ukupno 54 nova vozila prosječna starost voznog parka KD Autotroleja iznosit će 6 godina.
KD Autotrolej obavlja prijevoz putnika na 17 gradskih, lokalnih i na 33 prigradske, županijske linije. Na dnevnoj bazi radnim danom na gradskim linijama se obavi 1183 polazaka, dok se na prigradskim linijama odvozi 855 polazaka. (rijeka.hr)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here