Home Najnovije Blokiran račun 3. maja

Blokiran račun 3. maja

1324
1

Pulski Tehnomont prije tri dana blokirao je račune brodogradilišta 3.maj radi naplate potraživanja koje ova kooperantska tvrtka ima prema riječkom škveru. Informaciju da je Tehnomont – Brodogradilište Pula aktivirao zadužnice i time blokirao račune Brodogradilišta potvrdio nam je predsjednik Uprave »3.maja« Željko Starčević. Prema njegovim riječima, radi se o potraživanju od 4,5 milijuna kuna koje su Puljani na ovaj način, skidajući automatski od priljeva sredstava na račune riječkog brodogradilišta, odlučili naplatiti. Da će pulski Tehnomont aktivirati postojeće zadužnice, koje im je »3.maj« izdao prije nekoliko mjeseci, postojale su najave još prošli tjedan, taman uoči isplate radničkih plaća.

Jučer smo pokušali stupiti u kontakt i s direktorom Tehnomont – Brodogradilišta Pula Miljenkom Brnićem, ali bez uspjeha. Starčević kaže da je pokušao postići dogovor s Puljanima da ipak ne aktiviraju zadužnice, no u Tehnomontu su ustrajali u prisilnoj naplati dijela svojih potraživanja prema »3.maju«. Dugovanja prema kooperantima, pa tako i Tehnomontu, konstanta su u poslovanju riječkog brodogradilištta, no navodno su se Puljani na ovaj korak odlučili nakon što su dospjela potraživanja u proteklih nekoliko mjeseci značajno porasla.

– Iznos za koji su aktivirane zadužnice za brodogradilište nije velik i neće predstavljati problem. Međutim, žao mi je što se Tehnomontovo brodogradilište i BMN, te dvije tvrtke iz njihove grupe s kojima poslujemo, odlučili na ovakav potez, tim više što očekujemo njihov angažman na nova četiri tankera koja upravo počinjemo graditi za domaće brodare, kazao je Starčević.

Puljani su u »3.maju« angažirani na izradi brodskih sekcija i, prema riječima Starčevića, po obujmu poslova spadaju u srednje velike kooperante. Čelnici SiK-a nedavno su upozorili da u »3.maju«, unatoč sveopćoj nelikividnosti i besparici, neki kooperanti imaju privilegiran status jer im se dugovanja daleko promptnije podmiruju nego ostalima. Pri tom su posebno izdvojene tvrtke Mate Markanovića, ali i »Ćosić promexa« i drniškog R.L.E-a Mirka Rapića. Međutim, Željko Starčević tvrdi da to nije istina.

– Nema protežiranih kooperanata. Bili bismo najsretniji da možemo svoja dugovanja prema kooperantima i dobavljačima redovito podmirivati, ali to naprosto nismo u mogućnosti. Činjenica je da »3.maj« od listopada prošle godine financira tekuću proizvodnju bez ijedne kune novog kredita. Samo ilustracije radi, navest ću se prijašnjih godina »3.maj« godišnje zaduživao oko 600 milijuna kuna i ukupne obveze popele su se na 2,5 milijardi kuna. Očekujemo da ćemo do kraja ovog mjeseca realizirati i osloboditi kreditna sredstva od jedne londonske banke, za što čekamo izdavanje državnih jamstava, zaključio je Starčević.

Ukupna dospjela potraživanja Tehnomont – Brodogradilišta Pula i Tehnomont BMN-a prema »3.maju« penju se na sedam milijuna kuna. (Novi list)

Previous articleEuropske burze: Panična kupnja dionica
Next articleNasilnik pretukao suprugu

1 COMMENT

  1. zanimljivo kako firma iz pule može ponuditi i dobiti posao u rijeci, pored toliko riječkih firmi.. ne bi li trebali biti skuplji s obzirom na troškove putovanja, smještaja, dnevnica…??
    ah, nema veze, ionako ćemo to platiti mi građani, htjeli ne-htjeli..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here