Home Biznis Europske burze: Panična kupnja dionica

Europske burze: Panična kupnja dionica

816
0

FRANKFURT – Europski burzovni indeksi dobili su na vrijednosti uslijed veće potražnje za rizičnijom imovinom u okolnostima rastućeg optimizma ulagača u pogledu brzog globalnog oporavka.
Londonski indeks Ftse u takvom je okruženju ojačao 0,6 posto, na 5154 boda a frankfurtski je DAX indeks bio u plusu 0,3 posto, popevši se na 5718 bodova.

“Prošle zime svjedočili smo paničnoj prodaji dionica, sada smo svjedoci panične kupnje”, kratko je opisao raspoloženje na tržištima dionica Jean-Marie Mercadal iz pariškog Asset Managementa.

“Sada smo svjedoci panične kupnje dionica”Najveći dobitnici zabilježeni su u financijskom sektoru.Veći interes ulagača zabilježile su dionice banaka, kojime je cijena od početka ožujka ove godine u prosjeku poskočila 174 posto.

U takvim su okolnostima dionice UBS-a ojačale 1,3 posto, UniCredita za 1,1 posto a Société Générala za 3,4 posto.

Podršku dionicama pružila je obavijest Citigroupa klijentima u kojoj navodi kako prednost daje sektorima kao što su financijski i energetski budući da bi oni trebali nastaviti profitirati od oporavka dobiti. Ocijenio je i da su cijene dionica tih sektora razumne.

“Nakon najvećeg pada u posljednja više od dva desetljeća, globalna očekivanja kretanja dobiti u razdoblju od idućih 12 mjeseci ojačala su gotovo 10 posto u odnosu na najniže razine zabilježene u svibnju. Čini se da je ciklus dobiti zakoračio u razdoblje oporavka”, navodi se u zabilješci te brokerske kuće.

Rast cijena nafte za više od pet dolara od početka tjedna podupire jačanje dionica naftnih kompanija. Pritom su Totalove poskupjele jedan posto, Royal Dutch Shella za 0,6 posto a Repsola za 1,2 posto.

Ulagači će pozornost tijekom dana usmjeriti novom nizu pokazatelja iz američkog gospodarstva, koji će dati novi uvid u aktualno stanje najvećeg svjetskog gospodarstva.

(hina/seebiz)

Previous articleDoktor Mito dočekao smanjenje kazne
Next articleBlokiran račun 3. maja

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here