Home Mozaik Bogatu arhivska građu Ustanove Ivan Matetić Ronjgov od sada možete istražiti uz...

Bogatu arhivska građu Ustanove Ivan Matetić Ronjgov od sada možete istražiti uz virtualnog asistenta

112
0
IMG 9871
PGŽ

U Ustanovi Ivan Matetić Ronjgov s radom je započeo Zvane, virtualni asistent koji koristi najnovije tehnologije umjetne inteligencije da posjetiteljima i istraživačima omogući pristup informacijama o kulturnom i glazbenom naslijeđu Istre i Kvarnera.

Zvane, koji je naziv dobio prema nadimku našeg najznačajnijeg skladatelja i simbolu tradicijske glazbe ovih krajeva, koristi glas samog Matetića koji je kloniran temeljem rijetkih snimaka. Uz njega, korisnici mogu jednostavno istražiti bogatu bazu podataka uključujući arhivske materijale, glazbene zapise i povijesne dokumente ove ustanove.

Prilikom prezentacije AI asistenta u sjedištu Županije na kojem su sudjelovali suradnici na njegovom razvoju, ravnatelj Ustanove Ivan Matetić Ronjgov Darko Čargonja i sveučilišna profesorica u muzikologinja Dijana Grgurić, profesor s Filozofskog fakulteta u Rijeci Benedikt Perak naglasio je da je Ustanova Ivan Matetić Ronjgov prva ustanova u Hrvatskoj koja ima ovakvu tehnologiju.

„Zvane je nova vrsta tehnologije i komunikacije korisnika s muzejskim arhivom ustanove i sadržava svo znanje koje ustanova pruža unutar sustava umjetne inteligencije s ciljem da se kroz jednostavan, razgovorni način dođe do različitih informacija koje su pohranjene u ovoj instituciji, od općenitog tipa o ustanovi, različitim kulturnim manifestacijama, knjigama, djelovanju Ivana M. Ronjgova i ostalih ljudi koji su bili vezani uz ustanovu“, rekao je Perak.

Multimedijalna platforma

Asistentu je prethodio razvoj multimedijalne platforme Zaspal Pave koja sadrži digitalizirane napjeve, knjige koja je baza tradicijskih napjeva i u kojoj su sakupljeni i objavljeni svi napjevi Ivana Matetića Ronjgova, pandan Bibliji u kontekstu tradicijske glazbe Istre i Primorja, rekla je Grgurić koja je ujedno predstavila monografiju o Matetiću Ronjgovu „Ljestvica jednog života“ za koju je nagrađena godišnjom nagradom „Dragan Plamenac“ Hrvatskog muzikološkog društva.

„To je prva monografija o našem skladatelju i ideja koja je bila nit vodilja je da to bude jedna vrste lektire koja će biti čitljiva širokoj publici i da zaživi kao literatura u školama. S jedne strane htjela sam se poigrati s izazovom da pojednostavim stručni diskurs i približim se ljudima, naročito mlađim generacijama, a s druge strane, uzevši u obzir činjenicu da pišem o imenu i djelu jednog čovjeka koji je na neki način, kao osoba značajan za ovaj kraj, institucionaliziran, da knjiga bude zanimljiva i nova. Morala sam izaći iz stereotipa i pozabaviti se skrivenim kutcima njegovog života i rada“, kazala je Grgurić.

Ravnatelj Čargonja je podsjetio da se ove godine obilježavaju dvije istaknute obljetnice, 30. obljetnica osnutka Ustanove Ivan Matetić Ronjgov i 15. obljetnica uvrštenja Dvoglasja tijesnih intervala na listu nematerijalne kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a i tim povodom najavio svečani koncert „Zbor HRT-a i dirigent Domeniko Briški“ koji se održava u sklopu Kastafskog kulturnog leta 9. srpnja 2024. u 21.00 sati u Crkvi Sv. Jelene Križarice u Kastvu uz podršku Primorsko-goranske županije i Grada Kastva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here