Home Mozaik Bolnica odbila čovjeku transplantirati srce jer ‘ne vjeruje u cjepivo’: Evo kako...

Bolnica odbila čovjeku transplantirati srce jer ‘ne vjeruje u cjepivo’: Evo kako to objašnjavaju

475
0

Pandemija koronavirusa je osim same bolesti donijela i nove podjele u društvu i to onu na cijeljene i necijepljene. Tomu u prilog ide i vijest kako je teško bolesni 31-godišnji otac dvoje djece u bostonskoj bolnici skinut s liste darivatelja za transplantaciju srca jer nije cijepljen i “ne vjeruje” u cjepivo protiv covida, piše britanski Dailymail.

Muškaracu po imenu DJ Ferguson, koji ima nasljednu srčanu bolest zbog kojeg mu se pluća i srce pune krvlju i tekućinom, Bostonska je bolnica uskratila su transplantaciju organa koji spašava život.

Bolnica je priopćila da je uklonila Fergusona s popisa darivatelja jer svi primatelji transplantacije moraju dobiti cjepivo kako bi “stvorili najbolju šansu za uspješnu operaciju i oporavak pacijenta nakon transplantacije”.

Međutim, Fergusonov otac David rekao je da je cijepljenje “protiv njegovih osnovnih principa” i da njegov sin “ne vjeruje u to”.

“To je njegovo tijelo. To je njegov izbor”, rekao je.

Bolnica, koja ima popis protokola za kandidate za transplantaciju, a koji uključuje zabranu nezdravog načina života poput pušenja i alkohola, priopćila je da je cjepivo protiv covida uobičajeno u mnogim medicinskim centrima diljem zemlje.

Fergusonova obitelj razmišlja o premještaju u drugu bolnicu, no supruga je rekla da je možda preslab da bi se preselio.

“U ovom trenutku DJ ne može napustiti bolnicu dok ne dobije operaciju srca koja mu je potrebna”, napisala je Fergusonova supruga Heather Dawson na Facebooku.

Dr. Arthur Caplan, voditelj medicinske etike na njujorškoj Grossman School of Medicine, rekao je za američki CBS da je cijepljenje uvjet za transplantaciju jer se nakon primanja novog organa imunološki sustav pacijenata u suštini isključuje.

“Gripa bi vas mogla ubiti, prehlada bi vas mogla ubiti, covid bi vas mogao ubiti. Organi su oskudni, nećemo ih dijeliti nekome tko ima male šanse za život kada drugi koji su cijepljeni imaju veće šanse nakon operacije preživjeti’, objasnio je.

Ferguson nije prvi pacijent kojemu je potrebna transplantacija i koji je odbijen zbog statusa cijepljenja.

U listopadu je Leilani Lutali iz Colorada (56) skinuta s popisa za transplantaciju u zdravstvenoj bolnici Sveučilišta Colorado jer ona i njezin potencijalni darivatelj bubrega Jaimee Fougner (45) nisu primili cjepivo protiv covida.

Sličan je slučaj i Mikea Ganina, koji je cijepljen, ali je odbijen za transplantacija bubrega prošlog listopada jer njegova donatorica nije primila cjepivo.

UCHealth, koji upravlja bolnicama i ustanovama za hitnu skrb u cijelom Coloradu, priopćio je da je cjepivo protiv covida jedna od nekoliko mjera koje pacijenti trebaju poduzeti kako bi organu dali najbolju šansu da ne bude odbijen.

Prema istraživanju UCHealtha, stopa smrtnosti za primatelje transplantacije koji se razbole od covida je više od 20 posto.

“Transplantacija organa jedinstvena je operacija koja vodi do doživotnog specijaliziranog upravljanja kako bi se osiguralo da organ nije odbačen, što može dovesti do ozbiljnih komplikacija, potrebe za naknadnom operacijom transplantacije ili čak smrti”, propćio je UCHealth .

“Liječnici moraju uzeti u obzir kratkoročne i dugoročne zdravstvene rizike za pacijente dok razmatraju hoće li preporučiti transplantaciju organa”, dodali su.

Previous articleAutobus se u Londonu zabio u trgovinu, najmanje 19 ozlijeđenih (VIDEO)
Next articleĆiro: Otac mi je bio alkoholičar, držao sam ga da mamu ne maltretira, ali plakao sam kad sam mu doznao dijagnozu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here