Home Vijesti Boras Mandić: Političkim odlukama od regije primjer do regije slučaj

Boras Mandić: Političkim odlukama od regije primjer do regije slučaj

210
0
Vedran Jakominić, Marko Boras Mandić i Nedo Pinezić na današnjoj tiskovnoj konferenciji Unije Kvarnera

Danas je održana konferencija za medije Unije Kvarnera s temom aktualne epidemiološke situacije.

”Od regije primjer došli smo do regije slučaj. Bili smo jedna od najboljih europskih regija u borbi s koronom, s malim brojem zaraženih i hospitaliziranih, turistički poželjna i dostupna destinacija, s otvorenim granicama za građane Kvarnera i za goste. Unatoč krizi svjetskih razmjera uspjeli smo zaštiti zdravlje građana, ostvariti dobru turističku sezonu, držati otvorene sve gospodarske subjekte”., izjavio je Marko Boras Mandić, predsjednik Unije Kvarnera i zamjenik župana Primorsko-goranske županije te nastavio kako:
”Nažalost politika je još jednom pokazala svu svoju limitiranost, što nas je dovelo da danas imamo zatvorene granice, zatvorene ugostitelje, zatvorene sportske terene, tisuće zaraženih i više tisuća radno aktivnih građana van radnog procesa. Danas je Primorsko-goranska županija, s dvotjednom incidencijom od preko 1.000 novozaraženih na 100.000 stanovnika, jedna od najgorih europskih regija, gora od prosjeka Republike Hrvatske. Sve to tjera nas na izrazito veliku zabrinutost za perspektivu građana i gospodarstva u nadolazećoj 2021. godini. Isključiva odgovornost za trenutno epidemiološko i gospodarsko stanje na Kvarneru je na politici koja nas je vrlo direktno i konkretno dovela u poziciju straha, gospodarskog očaja, zdravstvene zebnje i velike neizvjesnosti na ispraćaju 2020 godine.” naglasio je Boras Mandić.

Nedo Pinezić, član Unije Kvarnera osvrnuo se na trenutno stanje u turizmu te objasnio kako upravljanje krizom izazvanom pandemijom mora prevenirati pojave koje onemogućavaju turistički promet u sezonama turističkih putovanja. Istaknuo je kako su dobar primjer bile mjere koje su nam omogućile početak turističkog prometa u najvažnijoj, ljetnoj sezoni. Loše je bilo popuštanje upravljanja sredinom ljeta zbog čega smo izgubili dragocjenih mjesec dana turističkog prometa a slična situacija se ponavlja pred glavnu zimsku sezonu koja je upravo počela.

”Prosinac je mjesec u kojemu se ostvaruje najveći promet zimske turističke sezone. Propuštanjem aktiviranja učinkovitih mjera početkom studenog gubimo i ovih mjesec dana poslovanja”, upozorio je Pinezić te nastavio kako sljedeći termin pogodan za turistički promet počinje tek početkom travnja 2021., za Uskršnje praznike. Do sada smo imali takvu dinamiku prometa koja nam je omogućavala podmirenje troškova kroz cijelu godinu upravo zahvaljujući dobroj ljetnoj sezoni koja počinje koncem lipnja i završava koncem rujna, post sezoni u listopadu, adventskom razdoblju, Uskrsnom tjednu i predsezoni koja počinje početkom svibnja. Uspjeli smo ostvariti 50% uobičajenog prometa ljetne sezone, 20% prometa post sezone i za sada gotovo nikakav promet u vrijeme prosinačkih putovanja. Uskrs je daleko i pitanje je kako uz slabe mjere potpore preživjeti ostatak godine. Kako plaćati kreditna zaduženja, zaduženja prema dobavljačima, sve fiksne troškove? To je realno stanje i to su prava pitanja. Došlo je do propusta u upravljanju krizom koji su bili nepotrebni i na koje se upozoravalo. Našli smo se u teškoj situaciji, a država nema snage za pravu pomoć ugroženom gospodarstvu, onakvu pomoć kakvu dobivaju naše kolegice i kolege u ostalim, razvijenijim zemljama Europske unije” objasnio je Nedo Pinezić.

Ključni trenuci nacije su oni bljeskovi u protoku vremena koji mogu dovesti do prelamanja statusa quo i pokretanja društva u nekom novom smjeru. Kao nacija, zadnji takav trenutak bio je Domovinski rat, koji je izborio novo društvo i u sustav unio nove vrijednosti kao tržište, poduzetništvo i neodjeljivost vlasništva, objasnio je Vedran Jakominić, član UO Udruge Glas poduzetnika te nastavio kako smo nes(p)retnom privatizacijom započeli nesretnu spiralu koja nas već trideset godina prikucava na dno Europske unije.

”Ova ogromna kriza je jedan od takvih trenutaka, koji je pružio jedinstvenu priliku Republici Hrvatskoj da se okrene svojim internim kapacitetima, optimizira javnu upravu i osnaži ekonomiju”, naglasio je Jakominić te istaknuo kako je najbolja socijalna mjera zapošljavanje i najtrajnija pomoć gospodarstvu sloboda, no kako vrijeme odmiče, jasno je da se status quo održava i pronalazi načine da okoštale strukture ponovno zakucaju sidro na sred Kvarnera.

”Unija Kvarnera odbacuje poruke u javnom prostoru da su građani odgovorni za trenutnu situaciju te poziva regionalne vlasti na preuzimanje pune odgovornosti za buduće razdoblje te prihvaćanje odgovornosti za poražavajuću zdravstvenu i gospodarsku situaciju”, zaključio je Boras Mandić, predsjednik Unije Kvarnera.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here