Home Vijesti Borik broji zadnje dane

Borik broji zadnje dane

2936
0

 Iz parka Borik na Pećinama ovih su dana otišli bageri, a iznad istoimene gostionice u jugozapadnom dijelu ove donedavne javne zelene površine iskopana su i betonirana dva temelja za obiteljsku kuću. Privatni investitor Ivica Milardović i vlasnik otprilike polovice parka započeo je planiranu (i sasvim legalnu) gradnju prije negoli je s Gradom Rijekom zamijenio zemljište i podiže obiteljsku kuću na dijelu parka kojim prolazi javna cesta jer je njegova građevinska dozvola valjana još samo do 23. studenoga. Naime, zbog činjenice da još uvijek nije usvojio Detaljni plan uređenja Pećina, Grad Rijeka nije realizirao predviđenu zamjenu zemljišta, pri čemu bi Milardovićeva zapadna parcela kojom prolazi pristupna cesta do lučice postala gradska, a njemu bi se ustupila čestica u istočnom dijelu Borika, koja nažalost čini samo »srce« parka.
    – Iako sam gradnju mogao započeti još prije dvije godine kada mi je izdana građevinska dozvola, ja sam dosad strpljivo čekao, no sada sam morao aktivirati gradilište kako mi taj dokument ne bi propao, kazao nam je Milardović koji je početak radova prijavio i građevinskoj inspekciji te na parcelu postavio ploču. Njegov je akt potpuno razumljiv sa stajališta privatnog investitora, no kako nam je sam potvrdio, započeta gradnja ne znači da će već u narednih nekoliko mjeseci na zapadnom dijelu Borika niknuti nova kuća, čime bi pristupna cesta do lučice bila nepovratno izgubljena za javno korištenje. Milardović zapravo i dalje čeka na donošenje plana i očekuje zamjenu zemljišta, zbog čega je izveo minimalne zahvate u prostoru: pored iskopanih temelja izvađene su tek dvije klupe, a nijedno stablo nije posječeno.
    – Na postavljene temelje planiram podići još samo dva reda cigle, jer se to sve skupa onda smatra započetom gradnjom i onda ću stati i čekati još narednih pola godine. Ukoliko ni do tada ne bude donesen Detaljni plan nastavit ću gradnju na svojoj parceli, a ukoliko se realizira zamjena čestica s Gradom, ove ću temelje izvaditi i sve skupa vratiti u prijašnje stanje te započeti gradnju na drugom dijelu parka, najavio je Milardović.
    On je dodao kako će za šest mjeseci ograditi cijelu svoju parcelu, s time da o donošenju plana i zamjeni zemljišta ovisi gdje će se ta ograda naći: na istočnom ili zapadnom dijelu Borika. Mještanima Pećina je u jednu ruku taj podatak pomalo irelevantan, jer što god na kraju bilo, činjenica ostaje da Borik kao rijetka zelena zona u istočnom dijelu grada odbrojava svoje zadnje dane. To se ima zahvaliti isključivo nepromišljenosti gradskih urbanista, koji su nakon denacionalizacije dozvolili da dugogodišnji javni park Borik (koji je vraćen u privatno vlasništvo) postane zemljište za gradnju, a zamjenom zemljišta spasit će se jedva djelić parka. (novi list)

Previous articleBrija Dot Com u novom ruhu!
Next articleHuso Keserović pušten iz pritvora

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here