Home Vijesti Boris Jokić: Djeca trebaju ići u škole, online nastava je kratkotrajno rješenje!

Boris Jokić: Djeca trebaju ići u škole, online nastava je kratkotrajno rješenje!

326
0

Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska rekla je da će drugo polugodište za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola i maturante krenuti po A modelu – licem u lice, dok će ostali nastavu pohađati online.

Otkrila je kako je devet škola na području Sisačko-moslavačke županije tražilo odgodu početka 2. polugodišta dok se ne stvore uvjeti za odvijanje nastave.

“U ovom trenutku to su Oš Petrinja, OŠ Mate Lovraka, OŠ Davorina Trstenjaka, OŠ I.G. Kovačić Gora s pripadajućom područnom školom, OŠ Glina, OŠ Vladimir Nazor Topusko i srednja škola Glina”, rekla je.

Škole su tražile odgodu jedan do dva tjedna dok se ne stvore uvjeti. Hoće li to značiti produžetak nastave na ljeto, Šerepac je rekla da zasad na to nema odgovor.

Šerepac je rekla kako je 20 posto učenika odnosno njih gotovo 14.000 trenutno izvan svog prebivališta zbog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju.

“Još imamo sedam škola koje danas trebaju reći o kojem broju učenika se radi izvan područja prebivališta na području Sisačko-moslavačke županije. Kad govorimo o broju teško je reći da je on konačan. U dogovoru s lokalnom zajednicom pokušava se povezati učenike s matičnom školom, naravno to neće priječiti ako netko od učenika želi obrazovanje nastaviti u mjestu gdje se nalazi. Učenik je učenik te škole dok god se ne ispiše”, rekla je.

Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društva istraživanja, pozvao je MZO da izađe u susret nastavnicima, roditeljima i Sisačko-moslavačkoj županiji i odgovori na njihove zahtjeve. Što se tiče epidemiološke situacije, Jokić je rekao da sve studije pokazuju da je nastava uživo po svim elementima bolja od nastave na daljinu, ali da to ne znači da online nastavu treba odbaciti.

“Učenici osmog razreda i srednjih škola preferiraju učioničku nastavu jer je razumljivija i zanimljivija, ta u kojoj imaju osjećaj da je ono što se prenosi sadržaj, vještine i stavovi koji se trebaju usvojiti, da je to adekvatnije učinjeno nego u online nastavi. To je moj stav vezano za trenutnu situaciju”, rekao je.

Smatra da je odgoda nastave u redu u kratkotrajnom roku, ali kaže, dugoročno ona nije opravdana.

“Kada govorimo o posljedicama, neke od njih se tiču znanja, ali jednako su važne posljedice koje se tiču psihološkog, društvenog i fizičkog stanja. To ne uključuje samo školu, nego i sportske i umjetničke aktivnosti. Epidemiološka situacija mora uzimati u obzir dobrobit ljudi”, poručuje.

Što se tiče vrednovanja znanja, Jokić je pohvalio izjavu ministra Fuchsa koji je rekao kako djecu ne treba prikazati kako superširitelje niti ih stigmatizirati. Međutim, uputio je kritiku MZO-u rekavši da sustav nije učinio dovoljno da obrazuje i usavrši odgojno obrazovne radnike te da im da alate da mogu adekvatno pristupiti online nastavi.

“Naročito nije učinjeno dovoljno vezano uz ocjenjivanje u online okruženju. Tu Hrvatska nema adekvatne alate kojima bi se mogao pratiti razvoj mladih osoba”, kaže Jokić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here