Home Mozaik Bosanski imam šokirao svojom izjavom: u Jugoslaviji su nam vadili zdrave zube...

Bosanski imam šokirao svojom izjavom: u Jugoslaviji su nam vadili zdrave zube zato što smo muslimani

196
0

Nezim Halilović je bosanski imam, hatib i bivši komandant, direktor Vakufske direkcije i šef Ureda za hadž Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Nezim Halilović završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu 1983. godine. Nakon odsluženja vojnog roka upisao se na Sveučilište Al-Azhar u Kairu, gdje je diplomirao 1991. godine na Fakultetu za arapski jezik – Odsjek za arapsku književnost. U kolovozu 1991. godine postavljen je za imama Repovačke džamije u Konjicu, a od januara 1992. do septembra 1997. godine vršio je dužnost glavnog imama u Konjicu. Za vrijeme rata u BiH bio je zapovjednik “DIC Muderris” i zapovjednik 4. brigade Muslimanske slave. Dva puta je ranjen i dobitnik ratnih priznanja: Zlatni ljiljan i Zlatni grb s mačevima. Demobiliziran je u kolovozu 1996. na osobni zahtjev u činu pukovnika. Od rujna 1997. do prosinca 2008. godine bio je direktor Vakufske direkcije u Sarajevu, a istovremeno je bio i član Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. U razdoblju 1998.-2002. član je Glavnog odbora Stranke demokratske akcije. Bio je zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine od 1997. do 1999. godine. Trenutno je šef Ureda za hadž Rijaseta Islamske zajednice u BiH, kao i hatib džamije „Kralja Fahda“ u Sarajevu od rujna 2000. Oženjen je i otac četvero djece: dvije kćeri i dva sina.

Halilović je inače poznat po čuvenoj izjavi o Ivi Andriću, kojeg je nazvao “četničkim ideologom”.

Halilović je ovu izjavu izgovorio u emisiji „Svakodnevnica“ na televiziji Hayat koju vodi Dalila Omerović, inače česta gošća na stranačkim skupovima stranke SDA. Halilović se požalio da mu zbog ove navodne prakse fali pola zuba.

Zanimljivo, Halilović je bio gost i u našem gradu, prije samo dva mjeseca održao je predavanje u Islamskom centru:

Previous articleEU namjerava udvostručiti vojnu i financijsku pomoć Ukrajini
Next articleMMA borac i sin HDZ-ovca je bio rado viđen gost u župi sv. Križa u kojoj je pohađao misu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here