Home Vijesti EU namjerava udvostručiti vojnu i financijsku pomoć Ukrajini

EU namjerava udvostručiti vojnu i financijsku pomoć Ukrajini

151
0

EU će obučiti dodatnih 15.000 vojnika i pripremiti nove sankcije Rusiji

EU je obećala udvostručiti program vojne pomoći za Ukrajinu obukom dodatnih 15.000 vojnika kao dio najava čiji je cilj pokazati da će “stati uz Ukrajinu na duge staze”.

Govoreći na početku dvodnevnog posjeta Kijevu, predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, ponovila je da EU namjerava imati deseti paket sankcija protiv Rusije do 24. veljače, prve godišnjice invazije.

“Tjeramo Putina da plati za svoj okrutni rat”, rekla je novinarima, tijekom posjeta u pratnji 15 povjerenika EU, prvi put da je toliko dužnosnika EU posjetilo ratnu zonu. “Danas Rusija plaća visoku cijenu jer naše sankcije nagrizaju rusko gospodarstvo, vraćajući ga unatrag za jednu generaciju.”

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy rekao je da postoji zajednički zadatak za suzbijanje zaobilaženja sankcija, dodajući: “Što više to radimo, to ćemo biti bliže porazu ruske agresije.”

Uz obećanje da će “nastaviti pojačavati pritisak”, Von der Leyen je također ponovila da će EU ograničiti cijene ruskih naftnih derivata, kao dio šireg plana G7 za ograničavanje prihoda od nafte dostupnih ratnom stroju Kremlja. G7 i EU već su dogovorili ograničenje cijena sirove nafte koje je stupilo na snagu prošlog prosinca i prema Von der Leyen košta Rusiju 160 milijuna eura (142 milijuna funti) dnevno.

27 država članica EU-a tek se treba dogovoriti o najnovijoj gornjoj granici cijene nafte. Nastavljaju se rasprave o prijedlogu postavljanja gornje granice na 100 dolara po barelu za premium naftne derivate i 45 dolara po barelu za diskontne. Jedan diplomatski izvor rekao je kako su uvjereni u postizanje dogovora do 5. veljače, dogovorenog roka.

Surađujući s ukrajinskim tužiteljima, EU također namjerava uspostaviti međunarodno središte za procesuiranje zločina agresije u Ukrajini koje će biti smješteno u Haagu, rekla je Von der Leyen. Svrha ovog centra je prikupljanje i pohranjivanje dokaza za svako buduće suđenje, bilo da se ono odvija preko posebnog suda ili na neki drugi način.

Odvojeno, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku, Josep Borrell, najavio je namjeru država članica EU da obuče dodatnih 15.000 ukrajinskih vojnika 2023., udvostručivši postojeći program obuke od 15.000 vojnika koji je pokrenut prošlog listopada. Ovaj plan od 45 milijuna eura dolazi uz daljnjih 500 milijuna eura u oružju za Ukrajinu koje financira EU, najavljeno u četvrtak, čime se ukupna pomoć bloka u okviru Europskog mirovnog instrumenta povećava na 3,6 milijardi eura.

Uoči posjeta EU Kijevu, Ukrajina je rekla da Rusija planira veliku vojnu ofenzivu za obilježavanje prve godišnjice rata. U intervjuu za francusku TV ukrajinski ministar obrane, Oleksii Reznikov, upozorio je da bi Rusija mogla pozvati pola milijuna vojnika. Osvrćući se na rusku opću mobilizaciju od 300.000 regrutiranih vojnika u rujnu prošle godine, rekao je da brojke na granici sugeriraju da bi stvarna veličina mogla biti bliža 500.000.

“Ne podcjenjujemo našeg neprijatelja”, rekao je Reznikov. “Službeno su najavljivali 300.000, ali kada vidimo vojsku na granicama, prema našim procjenama, to je puno više.”

U četvrtak su dva ruska projektila pogodila istočni grad Kramatorsk, uzrokujući još nepoznate civilne žrtve, rekli su lokalni dužnosnici. Dvije su osobe poginule u ruskom granatiranju u južnoj regiji Herson.

Ti su napadi uslijedili nakon što su u srijedu navečer u ruskom raketnom napadu na stambenu zgradu u Kramatorsku ubile najmanje tri osobe, a ranilo 20 drugih.

Von der Leyen i Borrell stigli su u četvrtak u Kijev pod strogim mjerama sigurnosti kako bi se sastali s ukrajinskom vladom, s još 14 povjerenika EU-a.

Previous articleVIDEO Umalo nastala tučnjava u parlamentu Srbije, Vučić urlao na opoziciju
Next articleBosanski imam šokirao svojom izjavom: u Jugoslaviji su nam vadili zdrave zube zato što smo muslimani

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here