Home Kolumne Bradarić: Ako stožeri ne budu kontrolirali face to face kontakte oko škola...

Bradarić: Ako stožeri ne budu kontrolirali face to face kontakte oko škola i na terasama kafića, ubrzo ulazimo u još gori 3. val pandemije!

2760
0

Dva tjedna nakon otvaranja škola, trend pada zaraza je počeo stagnirati. Nakon toga, broj zaraza na tjednoj osnovi je polako počeo prelaziti u trend rasta. Prekretnica toga nije nastava u školama nego face to face kontakti izvan školskih zgrada gdje se većina učenika i studenata ne pridržava osnovnih epidemioloških mjera. Nitko od školskog osoblja kao niti nitko od članova CZ izgleda ne zna kako ove izvanškolske aktivnosti staviti pod kontrolu. Svi se sada možemo praviti blesavi ali stvari ne idu u dobrom smjeru. Netko će ovdje morati preuzeti odgovornost i početi raditi svoj posao, inače nam za par tjedana slijedi novo zatvaranje.
Školska djeca čine 21-22% zaraženih, a studenti 9%. To je 30% od ukupnog postotka zaraženih. Radna populacija ima udjela od 61-63% što je i logično jer dijete zarazi svoje roditelja u kućnim kontaktima. Ako roditelji još nekoga zaraze na svom poslu, stvari se onda ovdje jako brzo kompliciraju što se tiče praćenja kontakata i pronalaska primarnog izvora zaraze. Ne zaboravimo da se sva djeca i ne testiraju ako nemaju simptome. U trenutku kada više ne možemo odrediti primarni izvor zaraze i kontakte onda nastaje raspad sistema.
Glavni županijski epidemiolog je s pravom primijetio da se na terasama ne sprovode osnovne epidemiološke mjera i da su face to face kontakti više pravilo nego iznimka. Isto tako, dosta osoblja sabotira osnovne epidemiološke mjere ne noseći pravilno maske, niti pravovremeno dezificira ruke kod pripreme napitaka pa je rizik od kapljičnog prijenosa na goste također velik. Ne znam je li ovdje u pitanju ‘sadomazohizam’ ugostiteljskih radnika? Uživaju li dok sami sebe mlate?
Prema tome kombinacija face to face kontakata oko škola, i na ugostiteljskim terasama, te nepridržavanja osnovnih mjera sprečavanja prijenosa zaraze kod dosta velikog broja ugostiteljskih radnika ne mirišu na dobro. Tko god da je pratio moje kolumne o koroni od samog početka pandemije mogao je zaključiti da do sada nisam pogriješio u svojim procjenama. Ne zato što sam silno pametan, nego zato što čitam i razumijem istraživanja renomiranih znanstvenika i znanstvenih institucija o COVIDU-19 te vidim što se događa oko mene. Na kraju zbrajam 2+2.
Ako se u sljedeća dva tjedna ne uozbiljimo, uništit ćemo još jednu školsku godinu, a s tim i nekoliko generacija mladih. Uništit ćemo još jako puno ljudskih sudbina iako su neki i sami krivi za to. Ali ono najvažnije, uništit ćemo jako puno ljudskih života koji se ničim ne mogu nadoknaditi. I zato se pitam, koliko puta trebamo ponavljati prvi razred osnovne?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here