Home Vijesti Britanija rizičnim homoseksualcima i biseksualcima preporučuje cjepivo za majmunske boginje

Britanija rizičnim homoseksualcima i biseksualcima preporučuje cjepivo za majmunske boginje

79
0

Britanske vlasti preporučile su da se homoseksualnim i biseksualnim muškarcima s većim rizikom od izlaganja majmunskim boginjama ponudi cjepivo dok se ta virusna bolest ubrzano širi Europom.

Iako svatko može dobiti majmunske boginje, podaci pokazuju da se većina zaraza događa unutar seksualnih mreža homoseksualaca, biseksualaca i drugih muškaraca koji imaju spolni odnos s muškarcima, prema britanskoj Agenciji za zdravstvenu sigurnost (UKHSA).

Moguće cijepljenje ovisilo bi o mnoštvu čimbenika, ali bi kriteriji bili slični uvjetima za prepisivanje predekspozicijske profilakse (PrEP), lijekova koje uzimaju osobe s rizikom od dobivanja HIV-a kako bi spriječile zarazu spolnim odnosom ili injekcijom droga, objavila je UKHSA u utorak.

Liječnici mogu savjetovati cijepljenje za nekoga tko, primjerice, ima nekoliko partnera, sudjeluje u grupnom seksu ili zalazi u svingerske klubove, dodaje UKHSA. U početku je UKHSA preporučila da se samo bliskim kontaktima oboljelih, uključujući zdravstvenim radnicima, ponudi cjepivo Imvanex.

Više od 2500 slučajeva majmunskih boginja zabilježeno je u 35 zemalja izvan Afrike, gdje je ta bolest endemska. U Velikoj Britaniji potvrđena su 793 slučaja.

Previous articleTito i Jovanka bili na najbahatijem partiju na svijetu: Svijet i danas bruji o onome što se tamo događalo
Next articleU Crikvenici je pogođen glavni dobitak Joker 6 u iznosu od pola milijuna kuna!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here