Home Mozaik Tito i Jovanka bili na najbahatijem partiju na svijetu: Svijet i danas...

Tito i Jovanka bili na najbahatijem partiju na svijetu: Svijet i danas bruji o onome što se tamo događalo

475
0

Godinu dana prije nego što je svrgnut, u ogromnim mramornim šatorima i beskrajnom bifeu, Reza Pahlavi je, slaveći 2500 godina Perzijskog Carstva, priredio veličanstvenu zabavu u Perzepolisu i potrošio dovoljno novca na jednogodišnju socijalnu pomoć Irancima s prihodima ispod granice siromaštva.

Kasnih 1960-ih u Iranu su izbili prosvjedi protiv njegove vladavine, koji je na Zapadu bio poznat po liberalnoj odjeći i pravu glasa za žene, ali i po ekstremnoj potrošnji državnog novca, brutalnoj tajnoj policiji i korupciji – stvarima na koje je Zapad zbog eksploatacije nafte svjesno zatvorio oči. Zbog toga je njegova stranka bila jedan od početaka njegova kraja i razlog zašto je 1979. – nakon progona šaha u egzilu, Homeini prilično lako preuzeo vlast i otišao u drugu krajnost, sve okrenuo naglavačke.

Trodnevna “najveća i najskuplja zabava na svijetu” trajala je od 12. do 14. listopada 1971. na mjestu poznatih arheoloških nalazišta Perzepolis i Pasargade, a državu Iran koštala je 650.000 američkih dolara. Zbog proslave prilaz lokalitetu ukrasilo je 47 kilometara svile koju je čuvalo 60.000 pripadnika Garde, gdje je na proslavu stiglo 69 kraljeva i careva, svjetskih državnika, crkvenih čelnika, pa čak i indijanskih poglavica u 250 neprobojnih limuzina. Tijekom proslave, zbog sigurnosti visokih dužnosnika, puna tri dana potpuno je zatvorena iranska granica, kao i državna sveučilišta na kojima su uhićeni i zatvoreni studenti za koje se znalo da su protivnici šahovskog režima, a 10.000 pripadnika tajne policija je boravilo u šahovskom okruženju.

U središnjem dijelu kampa postavljen je veliki šator u kojem su održane dvije svečane večere za sve goste, a nešto dalje manji šator u kojem su dežurali liječnici i medicinske sestre. Proslavu je služilo 6000 slugu i osobnih slugu odjevenih u nošnje drevne Perzije. Prema izboru šaha, jedan od tri moguća naratora snimljenog dokumentarnog filma o proslavi bio je Orson Welles. Zanimljivo je da su svemu prisustvovali i maršal Josip Broz Tito sa suprugom Jovankom.

Osamnaest tona hrane za goste danima je stizalo avionom iz Francuske na aerodrom u Shirazu – gradu najbližem Persepolisu, već pripremljene ili polugotove u najpoznatijem restoranu Maxim’s, u Parizu; 180 najboljih kuhara i konobara iz Švicarske, Italije, Njemačke i Francuske dovezeno je zrakoplovom iz Europe da služe hranu najvećim svjetskim državnicima i kraljevima.

U tri dana proslave popijeno je ukupno 2500 boca šampanjca, 12 000 boca viskija i 25 000 boca vina i pojedeno, primjerice, 360 000 jaja; Danima su teretni avioni nosili ogromne komade leda za hlađenje pića i bacali ih na polupustinjsko tlo u blizini Pesepolisa; Danima je 40 kamiona i veliki broj aviona dopremalo posebne francuske platnene šatore (koji su dodali mramorne unutarnje zidove), kako bi se uz arheološko nalazište izgradilo “Kraljevsko šatorsko naselje” u kojem su gosti boravili tri dana. Svaki šator je bio opremljen sobom s krevetima, zasebnom kuhinjom i kupaonicom, ali i stolom sa stolicama ispred šatora gdje su predsjednici i kraljevi sjedili sa svojim suprugama i pili popodnevnu kavu ili čaj pozdravljajući se sa “susjedima” u šatorima pored njihovih.

Prije podizanja “Kraljevskog šatorskog naselja” iz Perzepolisa su uklonjena i propisno popisana gnijezda zmija otrovnica i škorpiona – stanovnika iranske pustinje, kako bi se nakon završetka mogli vratiti; U pustinji je zasađeno 15.000 mladih stabala unutar lokacije koja se redovito zalijevaju. Iz Španjolske je dovezeno 50.000 vrabaca, koji su nažalost nekoliko dana kasnije uginuli, uglavnom se nisu prilagodili pustinjskoj klimi;

Izgrađeni su i golf tereni; Kraljice nekoliko europskih zemalja otišle su u Iran da vide najpoznatije svjetske dragulje šahove supruge Fare Dibe (Kooh-i-Noor – na perzijskom: “Planina svjetlosti”), koji se danas nalaze u muzeju, u podrumu Narodna banka Irana u Teheranu. Za vrijeme šahovog svečanog govora pored mauzoleja Kira Velikog u Pasargadi, u trenutku kada je govorio o besmrtnosti kralja Kira Velikog prvog vladara najvećeg internacionalnog carstva na svetu, s obje strane mauzoleja, odjednom se istovremeno pojavio vrtlog koji je podigao pijesak u obliku pijavice, a gosta natjerao na pomisao da je i to dio scenografije i specijalnih efekata!

Previous articleBivši napadač Rijeke i hrvatski reprezentativac pred transferom karijere?
Next articleBritanija rizičnim homoseksualcima i biseksualcima preporučuje cjepivo za majmunske boginje

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here