Home Mozaik Britanski Sveučilišni Bolnički Sustav tvrdi da je mlijeko transrodnih žena dobro za...

Britanski Sveučilišni Bolnički Sustav tvrdi da je mlijeko transrodnih žena dobro za bebe kao i mlijeko bioloških žena

196
0
pexels rosemary ketchum 2306821
Photo by Rosemary Ketchum: https://www.pexels.com/photo/people-holding-rainbow-hand-fans-2306821/

Britanski Sveučilišni Bolnički Sustav (USHT) iznio je kontroverznu tvrdnju da je mlijeko transrodnih žena jednako korisno za bebe kao i mlijeko bioloških majki. Prema informacijama iz The Telegrapha, procurilo je pismo medicinskog direktora Sveučilišne bolnice Sussex NHS Foundation Trust (USHT) koje tvrdi da je mlijeko trans-žena, proizvedeno uz pomoć određenih lijekova, “usporedivo s mlijekom koje se proizvodi nakon rođenja djeteta”.

Ovo pismo, koje je nazvano “Pismo aktivistima kampanje”, pružilo je smjernice o postupku “inducirane laktacije” za trans-žene. To uključuje uzimanje hormona progestina radi razvoja mliječnih žlijezda, uz upotrebu lijeka domperidona za poticanje laktacije.

Unatoč tvrdnjama USHT-a da je ovaj lijek siguran za trans-žene, proizvođač domperidona, Janssen Pharmaceutica, upozorava da lijek nije namijenjen za dojenje zbog mogućih srčanih problema kod novorođenčadi. Iako se lijek može koristiti tijekom dojenja ako liječnik smatra da je to nužno, upute za pacijente jasno navode oprez.

Lottie Moore iz Policy Exchangea, osoba koja je otkrila pismo, izrazilа je zabrinutost zbog tvrdnji USHT-a, ističući da je vjerovanje u to da mlijeko koje proizvodi muškarac na hormonima može zamijeniti majčino mlijeko “neuravnoteženo i naivno”.

Ova kontroverza dodatno je podigla prašinu u vezi s terminologijom koju koristi bolnički sustav. USHT je prvi u Britaniji koji je u perinatalnim uslugama uveo rodno uključenu terminologiju poput “hranjenje na prsima”, što je dio njihovih napora da podrže trans i nebinarne rađajuće osobe.

Odgovarajući na ove kontroverzne tvrdnje, USHT nije odgovorio na zahtjev Fox News Digitala za komentar.

Ova situacija otvara niz pitanja o medicinskoj praksi, sigurnosti lijekova i pravima trans-žena u kontekstu perinatalne skrbi. Dok se rasprava nastavlja, ostaje važno pružiti pažljivu i informiranu podršku svim ženama i njihovim bebama tijekom ovog osjetljivog razdoblja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here