Home Vijesti Brodogradilišta ostaju brodogradilišta?

Brodogradilišta ostaju brodogradilišta?

1528
1

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec u Bruxellesu je razgovarao je s predstavnicima Europske komisije o modelu privatizacije hrvatskih brodogradilišta. Prema Polančecu, u natječajima za prodaju brodogradilišta neće se moći uvjetovati nastavak brodograditeljske djelatnosti, ali izbor između financijskog i drugih kriterija ostavlja velike mogućnosti da se zadrži sadašnja djelatnost, na čemu su inzistirali sindikati. Restrukturiranje i privatizacija hrvatskih brodogradilišta, što podrazumijeva prestanak isplata nezakonitih državnih potpora, uvjet je za otvaranje pregovora u Poglavlju tržišno natjecanje.

– Napravljen je velik iskorak i uspjeh, što znači kako smo se uspjeli dogovoriti da financijski kriterij, odnosno cijena, nije jedini i isključiv kriterij, nego da postoje i ostali kriteriji koje ćemo i te kako valorizirati. To znači da nismo obvezni prihvatiti isključivo ponudu koja podrazumijeva najvišu cijenu. Pritom mislim da najviša cijena uključuje ono što ponuđač nudi državi za dionice, dio obveza koje preuzima i, najvažniji dio, jest onaj koji je namijenjen dokapitalizaciji. To će sigurno unijeti mir u nove pregovore sa sindikatima, izjavio je Polančec za HRT nakon razgovora s povjerenicom Europske komisije za tržišno natjecanje Neelie Kroes.

Na pitanje je li Europskoj komisiji prihvatljiv prijedlog usklađen između hrvatske Vlade, uprava brodogradilišta i sindikata, po kojemu svaki ponuđač mora dati petogodišnji poslovni plan s programom restrukturiranja, zatim plan ulaganja te mora točno navesti s kojim iznosom je spreman dokapitalizirati poduzeće, Polančec je rekao da su općenito gledajući, te stvari usuglašene.

Polančec je rekao da će trebati još jedan ili dva sastanka s Europskom komisijom kako bi se konačno našlo prihvatljivo rješenje za privatizaciju hrvatskih brodogradilišta.

Previous articleDragan Žilić raskinuo ugovor s Rijekom
Next articleBlanka Vlašić dolazi na riječki međunarodni miting u skoku u vis

1 COMMENT

  1. a i dalje misle da mogu kod nas opstati 3 brodogradilista? pa ne moze niti jedno. to su poduzeca u gubitku, i to dubokom. bolje bi bilo placati radnike da ostanu doma, platiti im doskolovanje ili usavrsavanje pa mozda nadu posao u profitabilnoj firmi. badave i dalje trosit energiju pokusavajuci spasiti vec odavno mrtvi sektor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here