Home Vijesti Brodogradilište “Viktor Lenac” remontirat će američki vojni brod

Brodogradilište “Viktor Lenac” remontirat će američki vojni brod

1027
0

Riječko brodogradilište “Viktor Lenac” dobit će posao od 6,5 milijuna eura. Ministar obrane Davor Božinović dogovorio je posao održavanja i remonta zapovjednog broda 6. flote ratne mornarice SAD-a “USS Mount Whitney” koji djeluje u sklopu američkih snaga za Europu, a koji će biti održavan i servisiran u hrvatskom brodogradilištu. Dogovoreno je to danas na sastanku s admiralom Samuelom J. Locklearom, zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva združenih snaga Napulj i zapovjednikom Mornaričkih snaga SAD-a za Europu i Afriku.

– Siguran sam da će hrvatska brodogradnja i hrvatski brodograditelji koji imaju veliku tradiciju i znanje iskoristiti ovu priliku. Ovaj posao vrijedan 6,5 milijuna eura vidim kao početak plodonosne i uspješne suradnje između Republike Hrvatske i hrvatskih brodogradilišta s jedne te Sjedinjenih Američkih Država i njihovih oružanih snaga s druge strane – kazao je ministar Božinović.

Admiral Locklear, kojemu je ovo prvi službeni posjet Republici Hrvatskoj, u svom je obraćanju posebno naglasio doprinos koji Republika Hrvatska i Oružane snage RH daju u ispunjavanju NATO-ovih ciljeva, ocijenivši ga izvanrednim. Zahvalio je i svim pripadnicima OS RH koji sudjeluju u brojnim mirovnim misijama i operacijama diljem svijeta, kao i njihovim obiteljima na potpori koju im daju.

Locklear je naglasio da je riječko brodogradilište izabrano na natječaju između nekoliko ponuđača u Europi.
– Nadam se da će upravo ovaj posao pružiti pozitivan primjer ostalim hrvatskim brodogradilištima u pružanju usluga održavanja i servisiranja američkih brodova – istaknuo je admiral Locklear.

Inače, američki ratni brod “USS Mount Whitney” jedan je od ukupno dva zapovjedna broda Američke ratne mornarice i predstavlja svojevrsni mornarički stožer na vodi. Sam je brod dužine 195 metara, širine 33 metra, gaza 9 metara, razvija brzinu od 16 čvorova, a čini ga posada od 300-tinjak mornara i civila. Porinut je 1971. godine, ima autonomiju na moru od 90 dana te sposobnost potpore i evakuacije za 3000 osoba. (večernji list)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here