Home Food & Travel Brojke ne varaju: je li hrvatski turizam u padu?

Brojke ne varaju: je li hrvatski turizam u padu?

1294
0

Istra nije jedina hrvatska regija u kojoj je broj turista ove godine ispod očekivanog, odnosno manji nego prošle godine. Na Kvarneru je, primjerice, do 20. kolovoza ostvareno nešto više od 4 milijuna noćenja i 560.000 dolazaka, odnosno 3 posto manje nego u prvih dvadesetak dana kolovoza 2022. godine.

Ni u Dalmaciji situacija nije bolja, iako postoci pada nisu veliki. Tako u Regiji Ragusa (Dubrovnik) i Narenta (Neretva) bilježi pad od 1,4% u noćenjima, ali rast od 2% u dolascima. U Splitsko-dalmatinskoj regiji u prvih dvadesetak dana kolovoza bilježi se pad noćenja od 3% i dolazaka -1%. Drži Zadarska regija, gdje su rezultati praktički identični onima iz 2022. godine.

No, u svim regijama istočne obale Jadrana postoji ozbiljan problem, a to je “bijeg” Nijemaca, najvjernijih gostiju. Gotovo posvuda njihova prisutnost opada za oko 10%.

Da nešto ne štima pokazuje i “šutnja” Hrvatske turističke zajednice (HTZ) koja je odlučila odgoditi objavu turističkih podataka za početak rujna. (La Voce del Popolo)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here