Home Kolumne BRUTALNA CENTRALIZACIJA: 1990. Rijeka 13% bogatija od Zagreba, 2014. Zagreb 51% bogatiji...

BRUTALNA CENTRALIZACIJA: 1990. Rijeka 13% bogatija od Zagreba, 2014. Zagreb 51% bogatiji od Rijeke!

3429
4
rijekabdp
BDP po gradovima u posljednjoj godini Jugoslavije

Negativni gospodarski i demografski trendovi u gradu Rijeci u posljednjih dvadeset i četiri godine često se nastoje opravdati argumentima prema kojima naš grad dijeli sudbinu Hrvatske, a u posljednje vrijeme i globalne recesije. Koliko je ovakva argumentacija površna i manjkava najbolje pokazuje usporedba kretanja bruto društvenog proizvoda Rijeke u odnosu na glavni grad Hrvatske u proteklih 24 godine ukazuju na razmjere katastrofe koja je pogodila Rijeku u proteklih dvadesetak godina. Za razliku od Rijeke koja je prema svim pokazateljima prepolovljena u odnosu na brojke iz 1990. godine, Zagreb je u istom razdoblju zabilježio, doduše skroman, rast BDP-a. U usporedbi sa Splitom i splitskom regijom, Rijeka je i dalje znatno razvijenija ali je razlika između ove dvije regije u protekla dva desetljeća smanjena budući da je splitski BDP od 1990. do danas pao ‘samo’ 20-tak posto.

Rijeka je, ako je vjerovati brojkama, u razdoblju 1990.-2014. zabilježila realan pad ekonomije od 45 posto. Godine 1990. riječki BDP je bio na razini 213% od tadašnjeg jugoslavenskog prosjeka od 6000 tadašnjih USD, dok se BDP grada Zagreba kretao na razini 188% u odnosu na državni.

Uračunavši inflaciju u protekle 24 godine, bilanca Rijeke i Zagreba od hrvatske samostalnosti do danas je sljedeća (podaci za 1990. godinu su korigirani za prosječnu godišnju inflaciju od 2.64%):

BDP 1990.
Rijeka 1990. 23.269,63 $
Zagreb 20.538,46 $
BDP 2014.
Rijeka 16.800 $
Zagreb 25.300 $

Budući da je Rijeka u međuvremenu izgubila i 40.000 stanovnika koji više ne žive u današnjim administrativnim granicama grada, jednostavna matematika nam govori da je ukupni riječki BDP 1990. godine iznosio oko 4 milijarde dolara dok je današnji na razini od 2,15 milijardi eura. U prijevodu, Rijeka je u promatranom razdoblju doživjela realan ekonomski pad od nevjerojatnih 45 posto s kojim drži uvjerljivo prvo mjesto gradova gubitnika nezavisne Hrvatske, a vjerojatno i nešto šire.

HDZ 18 godina na vlasti u RH
SDP 6 godina na vlasti u RH
SDP 24 godine na vlasti u Rijeci

Barem su tri razloga riječkog potonuću u promatranom razdoblju u kojem je glavni grad Kvarnera pogodila ‘savršena oluja’ negativnih čimbenika: centralizacija države, usitnjavanje lokalne samouprave i odvajanje grada od zaleđa te promašena gospodarska orijentacija gašenja proizvodnje i orijentacije na uslužne djelatnosti. U cijelom tom razdoblju u državi i gradu su se izmjenjivale toksične kombinacije HDZ-ovih i SDP-ovih uprava na nacionalnoj i gradskoj razini u kojima su obje stranke zapravo imale vrlo slične stavove po sva tri pitanja.(rd)

4 COMMENTS

  1. Izgleda da su samo debili Riječani ostali u ovom gradu. Hodaju gradom ko muhe bez glave. Eto ima sad govno! Kad im se sviđa SDP. : (

  2. Centralizacija je opravdana bila samo za vrijeme rata. Iza 1995. centralizacija nije opravdana, a danas se pokazuje da je razarajuća za svih u Hrvatskoj, osim za Zagreb.Ako se ikad nešto promijeni u ovoj državi onda se treba i centralizacija ljudi i novaca uzeti kao dio koji devastira život u Hrvatskoj, te je potrebno promijeniti taj danas nakaradni model upravljanja Hrvatskom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here