Home Biznis Burze se tresu, ima li stvarnog razloga?

Burze se tresu, ima li stvarnog razloga?

1099
0

Crni ponedjeljak je, nažalost, baš danas. Vikend su svi američki bankari proveli radno, znajući unaprijed za sudbinu Lehman Brothersa koji je objavio bankrot. Pad vrijednosti dionica od 94% od početka godine nije više bilo moguće zaustaviti, a sve je zapravo bilo jasno već pred tjedan dana kada su se Korejci naglo povukli iz pregovora.

Svaki iole obavješteniji analitičar znao je da će Lehman Brothers otići na bubanj, bilo je samo pitanje prije ili poslije ljeta, pa stoga čudi ovako katastrofalna reakcija.

Europske su burze krenule snažno prema dolje, FTSE 100 je u Londonu do 13 sati pao preko 5%, DAX 4,33%, dok je pariški CAC 40 trenutno najgore nastradao padom od preko 5,3%. Unatoč financijskoj podršci ECB-a i Bank of England, trenutno vlada potpuna rasprodaja svih dionica koje imaju ikakve veze s financijskim sektorom.

Najteže udarce trpe engleske banke, jer je HBOS već izgubio trećinu vrijednosti u nekoliko sati trgovanja, Royal Bank of Scotland i Barclay’s drže gubitke oko 17%. Societe Generale u Parizu i Commerzbank, dvije najizloženije banke van Velike Britanije još uvijek odolijevaju panici na tržištu uz pad od nešto preko 10%.

Iako sve gore navedeno nema apsolutno nikakve veze s našim tržištem kapitala, i u Zagrebu je situacija prilično nezavidna. Velik promet, prvenstveno dionicama Atlantske plovidbe, HT-a i IGH, generirao je i jači pad, pa je Crobex tako stigao na najnižu ovogodišnju vrijednost od 3.252 boda, gotovo 3% manje nego na otvaranju. Potvrda prve rečenice u odjeljku sama je burza, jer je najgori rezultat od banaka trenutno onaj PBZ-a, tj. minus od tek 2%, ZABA uz duplo veći promet ima pad od minimalnih 0,3%, dok se Podravska i Slatinska drže blizu nule, uz skroman promet.

Problem nepoznate snage javlja se, doduše, u vezi s American Insurance Groupom, koji je u elektronskom trgovanju pao na polovicu vrijednosti. Naime, pregovori o prodaji 20 milijardi vrijednog udjela u najvećoj svjetskoj osiguravajućoj kući (našim ljudima najpoznatijoj po reklami na dresovima Manchester Uniteda) s investicijskim kućama KKR & Co. i J.C. Flowers & Co propali su, kao i prodaja jednako vrijednih nekretnina.

Svjež kapital AIG je pokušao naći u Fedu, tražeći posudbu od 40 milijardi dolara, kako tvrde izvori New York Timesa, no i to je prilično neizvjesno, tako da se otvaranje Wall Streeta očekuje s priličnom zebnjom.

Istovremeno, dolar tone sve niže, 2,6% prema yenu i pola posto prema euru, dok je nafta došla na najniže razine u posljednjih 7 mjeseci – 94,13 dolara na burzi u New Yorku i 91,17 dolara u Londonu, zahvaljujući propasti Lehman Brothersa i “pristojnim” ponašanjem uragana Ike u Meksičkom zaljevu, gdje su štete na postrojenjima minimalne.

Prvih pola sata trgovanja na burzi u New Yorku donijelo je pad Dow Jonesa od 290 bodova ili 2,5%, s tim da je pad  nakon toga prilično usporen. S&P 500 spustio se za samo 0,6%, dok je Nasdaq zabilježio minus od 1,8%. Trend se nakon sat vremena okrenuo i svi indeksi kreću polako prema gore. (www.kvarner-invest.com)

Previous articleTalijanska drama u Istri, Torinu i Milanu
Next articleRiBook – nova knjižara u gradu na Rječini

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here