Home Vijesti Butković: Građane nećemo ostaviti na cjedilu

Butković: Građane nećemo ostaviti na cjedilu

127
0

Ministar prometa, mora i infrastrukture Oleg Butković je za Dnevnik HTVa rekao da će vlada donositi odgovarajuće odluke ako situacija za šest mjeseci ne bude bolja. Poručio je da neće građane ostaviti na cjedilu i da vlada vjeruje da neće doći do nestašice određenih proizvoda.

Odgovarajući na pitanje koliko je HEP opterećen i izložen, Butković je rekao kako će HEP ovu godinu sigurno završiti s određenim gubitkom. Dodaje kako HEP ne bi trebao biti ugrožen ovim mjerama. Butković kaže da će vlada pratiti situaciju i intervenirati ako za tim bude potrebe.

“Mi smo ove godine odobrili dva velika kredita HEP-u. Jedan u iznosu od 400, drugi 600 milijuna eura. Jedan je bio za nabavku plina, drugi za likvidnost. HEP ima dovoljno potencijala i s obzirom na kupljenu struju do kraja 2023. tako da smo imali i određenih povoljnih okolnosti prije donošenja ove odluke”, rekao je Butković za Dnevnik HTV-a.

Do 1. travnja iduće godine za kućanstva uz prosječnu potrošnju ne bi trebalo biti poskupljenja. Cijene plina ostaju iste, dok će cijene električne energije biti ograničene.

“Mi smo razmišljali na koji period donijeti ove odluke, zaključili smo da je najbolje na šest mjeseci. Vidjet ćemo kakva će situacija biti budući da nas s 1. travnja očekuje nova plinska godina pa će tada trebati donijeti novu odluku o plinu za kućanstva. Ovih 2500 kwh odnosi se na polugodišnju potrošnju tako da sva ta kućanstva, ima ih oko 87 posto po procjenama koje smo dobili, njima neće doći do nikakvog povećanja. Plaćat će po istoj tarifi kao i do sada”, kaže ministar.

Butković je upitan što će se dogoditi ako se MOL usprotivi najavi ministra Filipovića da će se hrvatski plin prodavati Hrvatskoj. Butković kaže da je Filipović jučer razgovarao s Upravom MOL-a o toj temi te da u vladi vjeruju da se MOL neće opirati takvoj odluci. 

“Ukoliko bi došlo do takvog scenarija postoji pravni okvir koji crpimo iz Zakona o energiji i iz Odluke o planu intervencije o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom RH gdje krizni tim odnosno vlada može donijeti odluke koje bi išle u pravcu da možemo donijeti takve odluke, ali pustimo to sada, ja vjerujem da se MOL neće tome opirati i ja vjerujem da se ta odluka treba donijeti”, rekao je Butković.

Butković je upitan hoće li državne institucije pokazati kao primjer štednje građanima pa da se vlada i sabor griju na 21 stupanj.

“Trebamo se svi toga pridržavati. Vlada i ministarstva se toga pridržavaju. Mi u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u Kockici koja je završila energetsku obnovu držimo se svih tih preporuka. Mi smo i ovim mjerama kad govorimo o kućanstvima, 2500 potrošnje kwh neće doći do promjena, a svi koji troše iznad, ta struja će biti nešto skuplja. I s tom mjerom potičemo štednju energije. Moramo biti svjesni da su sve ove mjere koje donosimo dobre, ali bez štednje energije i naš fiskalni kapacitet i mogućnost da dalje pomažemo će biti sve manja”, odgovorio je.

Trgovci kažu da bi moglo doći do nestašice nekih proizvoda zbog vladine odluke o ograničenju cijena određenih osnovnih namirnica. 

“Takve odluke se ne donose često. I mi u Vladi smo se lomili oko ove odluke, ali procijenili smo da je ova kriza pogodila najsiromašnije i da je veliki udar na naše građane. Išli smo s tih devet artikala, obavili smo razgovore s proizvođačima i trgovcima, bili su konstruktivni i došlo se do određenog kompromisa. U vladi vjerujemo da neće biti nestašica niti trzavica. Ova odluka se primjenjuje tri mjeseca, pratit ćemo situaciju. Ponavljam, došlo je do kompromisa i vjerujemo da će sve biti u redu. Ako za šest mjeseci situacija ne bude bolja, donosit će se odgovarajuće odluke. Nećemo ostaviti građane na cjedilu”, kaže.

Plenković je najavio uvođenje novog poreza na dobit. Butković kaže da je zamijetio da je to izazvalo određene reakcije.

“Ne trebaju se naši poduzetnici toga bojati. Cilj ove mjere je da se dodatno oporezuju poduzeća koja su ostvarila značajnu razinu dobiti te čija se dobit posebno podigla u odnosu na razdoblju prije nastupa izvanrednih okolnosti. Tu se radi o velikim tvrtkama. Do kraja godine moramo usvojiti zakon, takav je zaključak vlade. O tome ćemo još raspravljati”, rekao je Butković za Dnevnik HTV-a.

Previous articleVIDEO U neredima na utakmici Nice i Kölna navijač PSG-a pao s pet metara
Next articleKako je kraljica Elizabeta preživjela atentat prije više od 50 godina: Sve se godinama tajilo od javnosti i kraljevske obitelji

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here